< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - miercuri, 14 august 2002

Militarii au stabilit cea mai probabila ipoteza in cazul disparitiei munitiei de la Batalionul Calugareni

Furt la comanda ordonat de traficantii de arme

Anchetatorii merg in special pe aceasta filiera * A doua varianta, mai putin probabila, este aceea a unei razbunari

Investigatiile demarate de comisia de ancheta a Statului Major General pentru a stabili conditiile in care a fost sustrasa o importanta cantitate de munitii din depozitul unei unitatii de elita a armatei din Bucuresti sunt in plina desfasurare. Dupa cum v-am informat deja, din magazia de munitie a Batalionului 2 Infanterie "Calugareni" au fost furate 7 grenade defensive, 10 focoase aferente acestui tip de grenade si 170 de cartuse calibru 7,65 mm, pentru pistoale "Carpati". Disparitia munitiei a fost constatata in timpul unui control de rutina efectuat duminica seara.

Potrivit unor surse militare s-au conturat doua ipoteze, ambele avand ca autori personal din cadrul unitatii. In prima varianta, sursele militare sustin ca hotii au actionat din razbunare pentru a crea neplaceri conducerii unitatii. Aceasta varianta este motivata prin faptul ca cei care au dat spargerea s-au limitat sa fure doar 170 de cartuse dintr-o cutie sigilata care continea 500 de cartuse. In opinia acelorasi surse, era mai simplu de luat cutia cu totul, nemaifiind nevoie sa fie taiata pentru a extrage cartusele. Cu toate acestea se contureaza si o alta varianta mult mai periculoasa care presupune ca hotii au actionat pentru a procura munitia la comanda unor traficanti de arme. Probabil ca acestia au fost contactati de anumite persoane care le-au propus afacerea si, in schimbul unei sume importante de bani, autorii au dat spargerea. Momentul a fost ales bine, deoarece cunoscand particularitatile zonei unde se aflla dispus depozitul stiau ca in weekend activitatea celor care fac de garda sau vin in control este mai slaba. Exista posibilitatea ca cei care au cumparat grenadele si gloantele sa fie cetateni din Republica Moldova si sa incerce sa treaca granita cu acest arsenal. Oricum, la punctele de frontiera au fost intensificate controalele, in special la granita de est.

Indiferent de evolutia in acest caz, in interiorul unitatii de casti albastre, locul unde s-a comis spargerea, se vor lua masuri severe de sanctionare a celor care se ocupau de asigurarea pazei perimetrului unde se afla magazia si depozitul de munitie.

Doru DRAGOMIR

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=97675&data=2002-08-14