< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 16 mai 2002

Interviu cu dr. Teodora Ciolompea, sef de serviciu la Directia de promovare a sanatatii

Romania nu are specialisti in tratamentul narcomanilor

Putinii medici pregatiti in Occident sunt prost platiti * Narcomanii ar trebui tratati ca orice bolnav cronic si nu ar trebui sa fie luati in evidentele politiei

Societatea romaneasca se confrunta cu o serie de dificultati in cazul tratarii si consilierii persoanelor dependente de droguri. Majoritatea tinerilor nu cunosc riscurile si efectele consumului de droguri. Mai grav este ca practic nu avem specialisti, iar cei care au fost pregatiti in Occident sunt prost platiti. Dr. Teodora Ciolompea, sef de serviciu in cadrul directiei de promovare a sanatatii si programe de educatie ne vorbeste despre aceasta situatie.

ZIUA: Ce proiecte aveti in desfasurare in legatura cu prevenirea consumului de droguri?

Dr. Ciolompea: Activitatea legata de educatie si prevenire inseamna desfasurarea de cursuri si seminarii. Am pregatit oameni care sa faca educatie de prevenire antidrog in diferite institutii de invatamant. Aceste seminarii se fac inca din anul 1993. Initial, am pregatit asistenti scolari, medici de igiena scolara, apoi profesori, diriginti si voluntari de la diferite organizatii nonguvernamentale. Acum suntem cooptati si in programul politiei care pregateste centrele de prevenire si consiliere. Avem o activitate de cercetare pentru a evalua dimensiunea reala a fenomenului. Am elaborat un sistem de supraveghere a elevilor de liceu. Ne-a interesat nu numai consumul clar declarat, cat si tendintele si comportamentele la risc. Cunostintele lor despre riscurile consumului de droguri sunt destul de reduse si au foarte multe comportamente la risc asociate consumului de droguri. Am incercat sa evaluam cati dintre cei care s-au declarat consumatori, au solicitat servicii medicale si daca stiu de existenta acestora.

ZIUA: Cum pot tinerii dependenti sa solicite servicii medicale?

Dr. Ciolompea: In primul rand consumatorul care solicita servicii medicale n-ar trebui luat in evidentele politiei. Trebuie sa i se ofere, ca oricarui bolnav cronic, sansa de a fi tratat fara alte intrebari. La noi problema este si o problema de mentalitate. Dependentii sunt considerati persoane imorale si sunt tratati destul de urat, chiar si in spitale.

Sevrajul nu este o urgenta medicala

ZIUA: Daca un tanar intra in sevraj cui trebuie sa i se adreseze?

Dr. Ciolompea: Urgenta medicala este supradoza, adica intoxicatia acuta care-ti pune in pericol viata. Sevrajul nu este considerat o urgenta medicala, ci o problema personala. La foarte multi sevrajul se manifesta ca o stare de gripa. In Romania se asista in general sevrajul complicat, cu deshidratari sau cu dureri abdominale foarte mari.

ZIUA: In Bucuresti sunt destule cadre de specialitate?

Dr. Ciolompea: In tratamentul toxicomanilor nu avem foarte multe cadre medicale, pentru ca nu am fost pregatiti in acest domeniu. Scoala noastra nu are pregatire in aceasta specialitate. S-au oferit burse in strainatate, cu ajutorul Uniunii Europene pentru a crea minimul de specialisti. (D.N., L.K.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=90492&data=2002-05-16