< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - joi, 16 mai 2002

Riviera franceza este, pentru doua saptamani, proprietatea actorilor, regizorilor si mass-media

Festivalul de la Cannes a inceput cu "Sfarsitul Hollywood-ului"

Daca pana acum a preferat Venetia, Woody Allen a venit, in premiera, pe Croazeta

Woody Allen, un preferat al francezilor dar nu numai, si-a prezentat - de aceasta data personal - cea mai noua productie, in deschiderea Festivalului International de Film de la Cannes, ce se desfasoara incepand de ieri timp de doua saptamani. Juriul celei de a 55-a editii a festivalului este format din sase regizori si trei actrite - presedinte David Lynch (SUA), Sharon Stone (SUA), Michelle Yeoh (Hong-Kong), Christine Hakim (Indonezia), Bille August (Danemarca), Raoul Ruiz (Chile), Walter Salles (Brazilia), Claude Miller si Regis Wargnier (ambii din Franta), iar in competitia pentru Plame d'Or sunt selectate 22 de filme. Martin Scorsese (SUA) prezideaza juriul de scurt-metraj si sectiunea Cinefondation, impreuna cu actritele Judith Godreche (Franta) si Tilda Swinton (Marea Britanie) si regizorii Abbas Kiarostami (Iran) si Jan Schutte (Germania).

"Hollywood Ending", regizat de Woody Allen, este o satira a comediei romantice si cinematografiei in general. Pana anul acesta, chiar daca a declarat ca iubeste Franta, Allen a preferat sa-si prezinte premierele la Venetia. De aceasta data el a acceptat sa urce chiar pe Croazeta. Filmele candidate la trofeul aurit sunt: "Punch-drunk love" de Paul Thomas Anderson (SUA), "L'ora di religione" de Marco Bellochio (Italia), "Spider" de David Cronenberg (Canada), "Le fils" de Luc si Jean-Pierre Dardenne (Belgia), "Kedma" de Amos Gitai (Israel), "Chihwaseon"de IM Kwon-taek (Coreea de Sud), "Ren Xiao Yao" de Jia Zhang Ke (China), "Mies vailla Menneisyytta" de Aki Kaurismaki (Finlanda), "All or nothing" de Mike Leigh (Marea Britanie), "Sweet Sixteen" de Ken Loach (Marea Britanie), "Ten" de Abbas Kiarostami (Iran), "O principio da incerteza" de Manoel de Oliveira (Portugalia), "The Pianist" de Roman Polanski, "Russian ark" de Alexandre Sokurov (Rusia), "Intervention divine" de Elia Suleiman (de origine palestinian), "24 Hour Party People" de Michael Winterbottom (Marea Britanie), Bowling for Columbine", documentar de Michael Moore (SUA), "About Schmidt" de Alexander Payne (SUA), "L'adversaire" de Nicole Garcia (Franta), "Marie-Jo et ses deux amours" de Robert Guediguian (Franta), "Demonlover" de Olivier Assayas (Franta, "Irreversible" al franco-argentinianului Gaspar Noe (Franta).

In afara competitiei, vor fi proiectate, in cadrul unor seri mai speciale, filmele: "Hollywood Ending" de Woody Allen (deschidere), "And now ladies and gentlemen" de Claude Lelouch (inchidere), "Spirit" de Kelly Asbury si Lorna Cook (SUA, animatie), "Devdas" de Sanjay Leela Bhansali (India), "Ararat" de Atom Egoyan (Canada), "Cidado de Deus" de Fernando Meirelles (Brazilia), "Murder by numbers" de Barbet Schroeder (SUA), "De l'autre cote" de Chantal Akerman (Belgia), "Searching for Debra Winger" de Rosanna Arquette (SUA), "Rene" de Alain Cavalier (Franta), "Carlo Giuliani, ragazzo" de Francesca Comencini (Italia), "The kid stays in the picture" de Nanette Burstein si Brett Morgen (SUA), "Etre et avoir" de Nicolas Philibert (Franta), "La derniere lettre" de Frederick Wiseman (SUA), "Kagami no onnatachi" de Kiju Yoshida (Japonia) si "The old place" de Jean-Luc Godard.

Toata lumea iubitoare de film a fost din nou atrasa pe Riviera franceza: au fost acreditate 35.000 de persoane si patru mii de jurnalisti, transmite Mediafax. Trambulina fie catre glorie, fie catre rusine, festivalul este curtat dar si temut. Dimensiunile sunt din ce in ce mai impunatoare: dupa ce anul trecut "Lord of the Rings" a avut un promo de 20 de minute, anul acesta de mega-publicitate va beneficia "Gangs of New-York" al lui Martin Scorsese. (L.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=90458&data=2002-05-16