< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 7 martie 2002

Asociatia Nationala a Tinerilor Juristi din Romania si-a inaugurat sediul central

ANTJR declanseaza lupta pentru crearea elitei in Justitie

Gheorghe Nistoreanu, profesor de Drept penal, a declarat ca "Justitia nu trebuie sa ramana un apendice al puterii politice!"

In strada Berzei nr.20 a fost inaugurat, ieri, sediul central al Asociatiei Nationale a Tinerilor Juristi din Romania (ANTJR). La festivitate au participat o serie de somitati din magistratura si cadre didactice, printre care Gavril Chiuzbaian, presedintele Uniunii Juristilor, precum si specialistul criminalist Tudorel Butoi. ANTJR, asociatie neguvernamentala, numara la aceasta ora peste 1000 de membri si are filiale in multe orase ale tarii, fiind alcatuita din cadre universitare, juristi, avocati si studenti de la toate facultatile de drept din tara. Presedintele ANTJR, prof. Gheorghe Nistoreanu, a aratat ca magistratii si juristii mai varstnici "raman, fara sa vrea, tributari unei mentalitati vechi" si a subliniat necesitatea revigorarii sistemului de drept cu tineri profesionisti. "In lumea dreptului exista o mare mediocritate. Nu s-a incercat sa se treaca peste egalitarism. Elita trebuie sa fie cea care sa conduca, pentru ca numai asa se poate reabilita Justitia", a adaugat profesorul de Drept penal Gheorghe Nistoreanu. S-a discutat apoi despre problema selectiei si despre formarea cadrului real prin care sa fie promovati tinerii cu calitati profesionale deosebite, fara ca acestia sa fie opriti de bariera birocratica sau nepotismul existente inca multe domenii, inclusiv in cel al Justitiei, subliniindu-se ca locurile la Institutul National al Magistraturii sunt extrem de putine fata de numarul extrem de mare de posturi vacante in instante, politie si Parchete. "Justitia nu trebuie sa ramana un apendice al puterii politice. Avem nevoie si aici de o mentalitate occidentala", a conchis Nistoreanu.

In cadrul inaugurarii de ieri a fost lansata si cartea "Dreptul penal al afacerilor" ai carei autori sunt gen. Costica Voicu, prof. Alexandru Boroi, gen. Florin Sandu si conf. Ioan Molnar.

Adina ANGHELESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=85188&data=2002-03-07