< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - vineri, 1 martie 2002

Virusul ucigas a fost descoperit. Specialistii au dat verdictul:

Boala porcului

Deocamdata, nu se cunoaste valoarea pierderilor si numarul porcilor ucisi de aceasta maladie * Aceasta nu se transmite la om, iar animalele bolnave vor fi incinerate

Specialistii din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti si Directia Sanitar Veterinara au depistat boala care a facut ravagii printre efectivele de porci din judetul Iasi. Este vorba despre boala de Teschen, care a aparut pentru prima data pe raza judetului Iasi. Aceasta a ucis sute de porci in anul 1956, in judetul Suceava. Dupa o absenta de 46 de ani, boala de Teschen a ucis sute de porci in gospodariile taranilor din judetul nostru. "Boala nu se transmite la om, dar provoaca mari pierderi in randul efectivelor de porci. Animalele depistate cu aceasta boala vor fi incinerate. Vor fi sistate toate importurile de animale si produse de origine animala din tarile estice. In anul 2001, judetul Iasi nu a avut nici un import din aceste tari. Vom inaspri masurile de profilaxie si restrictie de circulatie a porcilor. Deocamdata, nu stim cate pierderi avem", ne-a declarat dr. Vasile Hritcu, directorul Directiei Sanitar Veterinare.

De aproximativ doi ani, la nivelul judetului se inregistreaza o crestere a cazurilor de imbolnavire si mortalitate la porcine. Astfel de cazuri au fost inregistrate mai mult in comunele aflate pe zona frontierei de la Rasarit. Este vorba despre comunele Bosia, Raducaneni, Victoria, Mosna Cozmesti, Ciurea, Madarjac. Dupa declaratiile medicului Vasile Hritcu, boala evolueaza de mai multi ani pe teritoriul Republicii Moldova si Ucraina. Intrarea acestei boli in tara noastra s-a produs prin punctele de frontiera Sculeni, Albita si Ungheni. Boala se transmite prin vectori umani, produse de origine animala, migratia parasilor. Boala de Teschen (boala virala) poarta denumirea unei localitati din Cehoslovacia, locul unde a fost diagnosticata pentru prima data in Europa.

Magda OLTEANU - ZIUA de Iasi

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=84715&data=2002-03-01