< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 13 decembrie 2001

Raportul Human Rights Watch ne pune la zid

Romania corigenta la drepturile omului

Politia isi pastreaza metodele brutale * Justitia e cam injusta * Economia e tot nesigura

Romania a facut eforturi pentru a indeplini cerintele de aderare la Uniunea Europeana, inregistrand "pasi mici, dar siguri," in privinta respectarii drepturilor omului, releva Raportul anual pentru 2001 al organizatiei internationale Human Rights Watch, citat de Mediafax. Raportul monitorizeaza evenimentele din perioada noiembrie 1999 - octombrie 2000. Brutalitatea politiei a ramas o problema, iar libertatea presei si dreptul la o judecata dreapta din partea instantelor sunt in continuare amenintate. Si grupurile religioase minoritare sunt discriminate, avand drepturi limitate in privinta recunoasterii lor si a construirii locurilor de rugaciune, sustin autorii raportului.

Dificultatile existente in economia romaneasca, oricum nesigura, au fost amplificate de urmarile conflictului armat din Balcani - de restrangerea circulatiei pe Dunare, printre altele. Ca urmare, multi romani au ajuns victime ale retelelor internationale de traficanti de carne vie, conchid autorii Raportului.

Tiganii sunt inca discriminati

Discriminarea la care sunt supusi tiganii face ca multi dintre acestia sa paraseasca Romania si sa ceara statutul de refugiat in alte state ale lumii.

"Tiganii continua sa fie subiect de discriminare etnica si rasiala", se precizeaza in Raport, care mentioneaza doua cazuri in care Centrul European pentru Drepturile Tiganilor a facut apel catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului ca urmare a modului in care Justitia romana a solutionat dosare privind membri ai acestei etnii. Dosarele aveau in vedere incidente violente petrecute in 1990 la Casinul Nou si in 1991 la Plaiesii de Sus, cand mai multi tigani au fost batuti si casele lor au fost distruse, iar judecatorii au considerat, la momentul respectiv, ca violentele au fost determinate de "actele provocatoare ale victimelor".

Romania si-a mai imbunatatit legislatia deficitara, prin eliminarea prevederilor discriminatorii la adresa minoritatilor sexuale, si a gazduit, in octombrie 2000, cea de-a 22-a reuniune anuala a organizatiilor europene pentru drepturile minoritatilor sexuale.

Numarul persoanelor aflate in arest preventiv pe durata proceselor a scazut, in ultimii ani, in Romania. Astfel, in 1997, acestea reprezentau o treime din totalul detinutilor, iar in anul 2000 numarul lor s-a diminuat la doar o cincime din aceeasi valoare. Organizatia Amnesty International a semnalat cateva cazuri de folosire excesiva a fortei - uneori impotriva minorilor - si a atras atentia asupra faptului ca legislatia romaneasca permite politistilor sa faca uz de arma in situatii interzise de conventiile internationale (pentru a prinde un suspect, spre exemplu). De altfel, au existat plangeri catre organizatiile pentru drepturile omului privind tratamentele aplicate de politisti.

Libertatea presei e din ce in ce mai amenintata

Libertatea presei a continuat sa fie amenintata in conditiile modificarii Codului Penal, in 1996, precum si a introducerii unor prevederi mai dure in cazul criticilor la adresa autoritatii sau a unor institutii ale statului. Unul din aceste cazuri este cel al jurnalistului constantean Valentin Dragan, de la ziarul "Cuget liber", care a fost batut cand a incercat sa recupereze un aparat de fotografiat.

Raportul mentioneaza introducerea, in august 2000, a Legii privind liberul acces la informatiile de natura publica, precum si faptul ca unele plangeri privind persoane oficiale au ajuns la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Romania a facut progrese si in ceea ce priveste drepturile femeii, promovand, totodata, un nou cadru legislativ privind egalitatea sanselor, violenta domestica si traficul de carne vie. Femeile care au depus plangeri impotriva proxenetilor din filierele internationale au fost ele insele nevoite sa faca fata acuzatiilor de prostitutie si de trecere ilegala a frontierelor. Organizatiile pentru drepturile omului din Romania au atras atentia asupra dimensiunii pe care a luat-o traficul de carne vie pe fondul coruptiei din randul politistilor, care a facilitat eludarea pedespelor de catre unii traficanti. Totodata, autorii raportului consemneaza faptul ca nu exista semnale privind ingradirea activitatii organizatiilor romanesti pentru drepturile omului. (D.E.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=78939&data=2001-12-13