< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 13 decembrie 2001

Oameni ai legii - politisti, magistrati, inspectori financiari -se imbogatesc peste noapte si inchid ochii premeditat la jocul piramidal pus la cale de Gheorghe Dogaru, care a pus deja stapanire pe cateva mari orase

Escrocheria ELITE a invadat Bucurestii

Zeci de mii de oameni au fost deja convinsi sa riste fiecare cate 1700 de dolari, sub promisiunea unor profituri fabuloase si nemuncite * Jocul ELITE se pretinde a fi o "Casa de ajutor reciproc", dar miroase de la o posta a escrocherie piramidala * Disimulat sub forma juridica a unei asociatii nepatrimoniale, CLUBUL DYNAMIC ELITE baga milioane de dolari in buzunarele inventatorilor lui * Cand numarul jucatorilor va ajunge la ordinul sutelor de mii, iar progresia geometrica nu va mai functiona, vom asista la un final tragic, de tip Caritas, Megacaritas, Philadelphia, FNI si alte asemenea escrocherii * Patronii jocului prostesc lumea in fata, pretinzand ca au descoperit cornul abundentei pentru toti locuitorii planetei * In fiecare zi de sambata si duminica, la Sala Palatului din Capitala au loc seminarii secrete de manipulare a multimilor

In urma cu circa sapte luni, mai precis la 18.04.2001, Judecatoria Constanta a decis prin sentinta nr. 71/F infiintarea Asociatiei "CLUBUL DYNAMIC ELITE - Casa de Ajutor Reciproc a Salariatilor", constituita ca persoana juridica cu caracter nepatrimonial si cu scop declarat: "sprijinirea activitatilor de protectie sociala pe termen scurt si mediu, stoparea cresterii numarului de someri si stoparea degradarii calitatii vietii membrilor".

Indrazneata initiativa a fost pusa la cale de un numar de 16 cetateni "de bine" din Constanta, Calarasi si Bucuresti, condusi de un anume Gheorghe Dogaru, devenit peste noapte un fel de "Mesia", cam cum era si Stoica de la Cluj, in vremurile bune ale "Caritasului". Astfel, odata obtinute avizele de la ministerele de resort, precum si sentinta judecatoreasca, Dogaru si compania au nascocit "Regulamentul de organizare si functionare al asociatiei" - in fapt o reteta de joc piramidal, in care primii veniti se imbogatesc cu banii celor sositi ulterior, astfel incat, daca s-ar ajunge, prin absurd, ca vreo jumatate din cele 5 miliarde de locuitori ai Terrei sa participe la joc, miliarde de oameni ar plange dupa banii depusi, pentru ca nu s-ar mai gasi cine sa mai joace dupa ei ca sa aiba de unde castiga. Iar suma fixa, ne-negociabila, ceruta celor care vor sa intre in joc, este de 1700 dolari, adica vreo 57 milioane de lei. Caci asa prevede regulamentul jocului. In mod normal, un joc de ajutor reciproc are o limita de participanti cunoscuta din start, sumele rulate se cunosc si ele din start, iar ajutoarele financiare se dau pe criteriul "luna aceasta castig eu, luna cealalta, tu", dar pana la urma banii se dau inapoi, fara ca cineva sa se imbogateasca. CLUBUL DYNAMIC ELITE promite insa castiguri fabuloase si nemuncite, de ordinul miilor de dolari pe luna, putandu-se ajunge in cateva saptamani chiar la suma de 28.200 dolari, dupa cum se lauda organizatorii.

Fraieri si bogati

Membrii asociatiei se impart in trei mari categorii:

- "patronii jocului", adica presedintele Dogaru si directorii care alcatuiesc Consiliul Director;

- membrii permanenti, denumiti oficial BUSINESS MANAGERI (au uneori si statut de supraveghetori si paznici ai sistemului);

- membrii candidati, denumiti BUSINESS CANDIDATI (adica "bobocii", care vin cu banii").

Reteta piramidala e simpla, desi la prima vedere poate aparea putin complicata. Un candidat care a fost convins sa participe trebuie sa depuna din prima zi, neconditionat, suma de 1700 dolari, bani pe care ii da membrului asociatiei care l-a "recomandat". Apoi candidatul are obligatia, pentru a se CALIFICA, sa aduca la randul lui minimum doi candidati, care sa vina fiecare cu cate 1700 dolari la ei, dar candidatul initial nu va castiga de pe urma celor doi decat 600 dolari de la fiecare. Restul va reveni Asociatiei si patronilor ei. Pentru aceasta "isprava", adica imbogatirea cu 2200 de dolari a patronilor jocului, candidatul va fi considerat calificat si va fi promovat la titlurile de BUSINESS MANAGER si de membru al asociatiei, avand dreptul pe viitor sa incaseze de la candidatii pe care ii vor gasi cele doua persoane aduse de el cate 1000 de dolari de la fiecare, restul revenind asociatiei si creatorilor ei. E simplu deci, candidatul aduce alti doi candidati si se califica drept manager, iar candidatii candidatilor lui merg in progresie geometrica pana se va ajunge la un final dezastruos, de tip FNI, pentru ca infinitul nu exista in acest caz, numarul populatiei fiind strict determinat de recensamantele efectuate. In concluzie, o persoana poate aduce zeci de candidati daca este in stare sa-i gaseasca, cu conditia ca din cei 1700 de dolari de la fiecare sa doneze: 300 dolari pentru fondul de garantare al asociatiei; 100 de dolari pentru presedintele Dogaru; 100 de dolari pentru managerul care te-a introdus in sistem si inca 200 pentru asa-zise fonduri de risc, dezvoltare si rezerva".

Ritualuri secrete la Sala Palatului

Ziarul ZIUA a semnalat in urma cu cateva luni aparitia jocului piramidal la Constanta. Am fost amenintati, asupra noastra s-au facut presiuni enorme. Autoritatile nu au luat nici o masura, pentru ca multi politisti, magistrati, inspectori financiari si demnitari ai zilei au devenit membri ai asociatiei, jucand si ei. Organizatorii jocului nici nu o ascund, laudandu-se celor noi veniti cu "achizitiile" facute pe care le prezinta ca protectori ai "clubului" si garantii vii ale corectitudinii sistemului. Nume sonore din politica interna sunt vehiculate de managerii jocului ca fiind membre ale asociatiei si care ar fi castigat pana in prezent sume enorme.

Patronii jocului s-au pus la adapost de la ultimele noastre dezvaluiri. Au comandat si platit expertize care sa "certifice" legalitatea si se bucura de protectia politistilor de la economic-financiar. Inarmati cu aceste acte, patronii CLUBULUI ELITE se simt stapani. Siguranta le este data si de milioanele de dolari pe care au reusit deja sa le acumuleze in conturile personale. Singura lor grija este sa gaseasca noi fraieri pentru sistemul lor. In acest scop, daca la inceputul jocului, pentru a prosti poporul era suficienta o sala de conferinte inchiriata la un hotel din Constanta, acum s-a ajuns ca in cazul Bucurestiului sa se inchirieze Sala Palatului, in fiecare sambata si duminica, de la orele 12.00, la 15.00. In celelalte orase unde jocul a penetrat (Brasov, Constanta, Ramnicu Valcea etc.) sunt inchiriate alte sali de mare capacitate. Un manager al asociatiei ne-a dezvaluit ca jocul merge destul de prost in Bucuresti, unde lumea e mai circumspecta, "insa merge excelent in provincie, acolo lumea sare imediat cu banul".

Seminarul groazei

Reporterii ZIUA au reusit sa se infiltreze sambata trecuta la un seminar de la Sala Palatului. Nu a fost usor, pentru ca nu se intra decat pe baza de recomandare din partea unui manager, care te verifica. Iar verificarile sunt drastice, asemanatoare celor folosite de serviciile secrete. Conditiile principale sunt sa faci parte din patura de mijloc a populatiei, adica sa-ti dea mana sa arunci 1700 dolari pe fereastra si, cel mai important, sa nu lasi impresia ca esti dintre cei care fac scandal dupa bani, si care sa nu stii sa-ti tii gura. Cei care intra in asociatie sunt chiar obligati sa semneze fise de interviu si angajamente de confidentialitate. Noi am reusit totusi sa inselam vigilenta.

In Sala Palatului erau la ora 12.00 aproape 2000 de manageri si candidati. Printre ei, si noi. A trebuit sa ne facem repede rost de niste cravate, pentru ca altfel bodyguarzii nu te lasa in sala. Controlul este strict. Nu intri daca nu prezinti legitimatia de acces, care nu se obtine decat de la un manager, care te verifica in prealabil. Legitimatia costa si ea 500.000 lei, pentru ca nimic nu e pe gratis la DYNAMIC ELITE. La cei 2000 de participanti, inmultiti cu 500.000 lei, rezulta ca patronii jocului au realizat in ziua aceea, numai din vanzarea legitimatiilor, un profit de un miliard de lei. In sala, lumea a fost masata in sectorul central. Cam 150 de manageri, aflati pe post de bodyguarzi, toti la costume negre, cu statii sau celulare, inconjurau ca un lant sectorul noilor veniti. Nimeni nu avea voie la balcoane sau pe margine ori sa miste in front. Altfel riscai sa fii aruncat afara. Intrarea in sala s-a facut pe fondul unei muzici alerte, data la maximum, menita sa creeze impresia unui "Triumf" de genul paradelor organizate de imparatii romani cand se intorceau la Roma cu carele pline de prada. Pe scena si-a facut aparitia, hotarat, Vitali Constantin, unul din cei 16 fondatori ai asociatiei, care din capul locului a cerut asistentei sa pastreze secret tot ce vad si aud. Pe post de "profesor", Vitali a inceput sa "lucreze psihologic" multimea, folosind cuvinte ca "inteligenta", "personalitate", "vacante de vis in insule exotice", "bogatie", si alte clisee bine gandite, combinate cu fond muzical special si aplauze colective, toate menite sa te aduca intr-o stare de exaltare cu final precis: deschiderea cat mai larga a baierelor pungii.

Vartejul miliardelor

Cu ajutorul unui proiector si al unui aratator, "profesorul" a prezentat vreme de o ora si jumatate, cateva scheme de castig de-a dreptul ametitoare. Se facea - dupa o schema desenata - ca oricine intra in joc va ajunge sa castige din a treia saptamana 1000 dolari, in a patra saptamana 1.600 dolari, in a cincea 2.800, in a sasea 4600, in a saptea - zicea "profesorul" - puteai sa nu mai faci nimic si sa pleci cu avionul in Spania, sa te relaxezi in vacanta cu familia, iar in avion te intalneai chipurile cu toti colegii de la ELITE, care nici ei nu munceau, ci se distrau cu banii castigati, apoi se facea ca te intorceai in tara si iar, fara sa te mai chinui sa aduci noi membri in asociatie, te trezeai in saptamana a opta cu un castig de 6600 de dolari, in a noua cu 10.800 dolari, in a zecea cu 17.400, in a unsprezecea cu 28.200 si aici exemplele s-au oprit pentru ca nu mai era loc pe tabla. Lumea cu gura cascata ca la circ. Culmea, sustinea cu tarie Vitali, cam 70% din cei care asista la prezentarile de la seminare accepta sa intre in joc. Cheia succesului - se inducea cu abilitate in mintea celor prezenti - era sa nu incerci sa povestesti oamenilor de unul singur sistemul jocului, ca nu se prind, sa nu le spui nimic, dar sa-i aduci la seminare, in fiecare sambata si duminica, unde programul de manipulare al asistentei, cu muzica si toate cele, va prinde aproape sigur, pentru ca se creeaza cadrul de profesionalism, legalitate, certitudine si convingere necesar. Iar cei care nu vor marja, tot vor lasa 500.000 lei asociatiei, cat a costat legitimatia de intrare.

Pe noi, gargara lui Vitali nu ne-a impresionat, perceptia noastra la un moment dat a fost ca omul era chiar satul de atata rutina si vorbea uneori atat de repede de parca dorea sa scape mai iute de ingrata "sarcina de serviciu" pe care o indeplinea.

Vanzoleala dolarilor si evaziunea fiscala

Dupa seminar, urma iuresul. Lumea pleca grupuri, grupuri, se schimbau plicuri cu bani, se numarau dolari, se faceau calcule, socoteli, se schimbau numere de telefon si se perfectau intalniri.

Interesant este ca intre membrii clubului, cu exceptia banilor care se cuvin asociatiei si patronilor ei, banii circula necontabilizati. Cei care au norocul sa se capatuiasca cu depunerile celor veniti dupa ei isi dau banii din mana in mana. Mii si zeci de mii de dolari trec de la un detinator la altul, fara ca statul sa poata controla enormele sume castigate de isteti, pentru a le putea impozita conform noii Legi a impozitului global intrata in vigoare de la inceputul anului. Prevazatori, patronii asociatiei au prevazut neajunsul si spun ca s-au "acoperit", in declaratiile de intrajutorare fiind prevazut ca raspunderea apartine persoanelor fizice, si nu asociatiei. In rest, CLUBUL DYNAMIC ELITE incaseaza milioane de dolari (cei 300 de dolari de participant), fara eforturi prea mari si, la banii acestia picati ca din cer, isi plateste impozitele si isi mai permite uneori sa faca si ceva acte de caritate, ca sa ia fata celor care afirma ca asociatia este un joc piramidal ordinar. De retinut ca presedintele Gheorghe Dogaru incaseaza personal un bonus de 100 de dolari de la fiecare participant la joc, iar cum se vehiculeaza intre managerii asociatiei ca s-a ajuns in prezent la circa 15.000 de jucatori, calculati si dvs. cate milioane de dolari a reusit sa agoniseasca Dogaru in sapte luni de "ajutor reciproc".

"Scaparile" autoritatilor

Conform art. 4 din OG 26/2000, cu privire la asociatii si fundatii, legea in baza careia a fost infiintata Asociatia CLUBUL DYNAMIC ELITE: "Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, comunitar sau, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial". Numai daca plecam de la aceasta definitie legala, constatam contradictia dintre conditiile NEPATRIMONIAL si FARA DREPT DE RESTITUIRE din ordonanta si realitatea din jocul piramidal unde banii trec dintr-o mana in alta, se restituie la unii inzecit sau inmiit, patronii asociatiei devenind multi-miliardari.

Mai constatam, matematic vorbind, ca jocul nu poate merge la infinit (astfel de circuite sunt de altfel interzise prin lege in statele avansate), ba se poate afirma, din experienta marilor circuite piramidale, care s-au prabusit cu miscarile sociale aferente, ca atunci cand se ajunge la ordinul sutelor de mii de jucatori, escrocheria se prabuseste de fiecare data.

Razvan SAVALIUC

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=78938&data=2001-12-13