< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 13 decembrie 2001

Efort comun MAE, MI si Agentia Nationala pentru Potectia Copilului si Adoptii

Minorii romani exploatati de infractori in Franta ar putea fi repatriati

Problema este ca acordul de readmisie a persoanelor, ratificat de autoritatile franceze si romane, nu se aplica minorilor * In prezent, in Franta exista 60 de copii folositi pentru cersit, furturi sau prostitutie * Majoritatea provin din familii de tigani * Parchetul francez pentru minori cauta solutii pentru plasarea acestor copii in adaposturi

Ministerul de Interne, Ministerul de Externe si Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptii (ANPCA) vor colabora pentru aducerea in tara a copiilor romani folositi la cersit in Franta. Cele trei institutii centrale au semnat un acord in acest sens, urmand sa gaseasca impreuna o cale de repatriere a acestor copii. Romania si Franta au semnat o conventie privind readmisia persoanelor, insa prevederile acesteia nu sunt aplicabile minorilor. In urma cu doua zile, secretarul de stat Alexandru Farcas declara ca reprezentantii Ministerului roman de Interne discuta cu omologii lor francezi posibilitatea de a trimite inapoi in tara mai multi copii romani care au ajuns in Franta si care sunt exploatati de diferite grupuri de infractori, pentru cersetorie si pentru alte fapte ilegale. Potrivit lui Alexandru Farcas, nu este cunoscuta inca modalitatea prin care acestia au ajuns in Franta. In prezent, este vorba de 60 de copii, majoritatea provenind din familii de tigani. Si in Cehia exista copii romani aflati intr-o situatie similara.

De la spargeri de parcometre, la prostitutie

La sfarsitul lunii august anul acesta, o agentie de presa straina transmitea ca numerosi copii romani - cunoscuti Politiei pentru spargerile de automate de taxare din parcarile pariziene - s-au "reconvertit" la prostitutie, la indemnul celor care-i exploateaza, in locuri marginase ale cartierelor selecte ale capitalei franceze. La sfarsitul lunii iulie, noua copii romani cu varste cuprinse intre 13 si 16 ani au fost retinuti de autoritati. Parchetul francez pentru minori intentioneaza sa dezvolte cooperarea cu serviciile de ajutor social pentru copii si cu reprezentanti romani in Franta, pentru a incerca sa puna la punct adaposturi adecvate destinate acestor copii.

Bogdan GALCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=78930&data=2001-12-13