< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 13 decembrie 2001

Semnatarii Memorandumului sunt consternati de pozitia lui Adrian Nastase

Pozitia premierului Adrian Nastase, exprimata ieri in privinta memorandumului pentru constructia pe baze regionale a Romaniei nu a ramas fara reactii. Se poate insa spune ca modul in care Nastase i-a pus la zid pe semnatari i-a lasat fara grai, acestia exprimandu-si consternarea fata de epitetul "rataciti" cu care au fost catalogati. Pe de alta parte, surpriza lor provine din faptul ca, prima interventie a premierului, in urma cu cateva zile, a sugerat disponibilitatea sa de a dialoga pe tema regionalizarii. Ramanand, insa, fermi si urmarindu-si scopul declarat - provocarea unei dezbateri publice - cei 13 semnatari din grupul "Provincia" au redactat o scrisoare, adresata personal premierului Adrian Nastase. Dincolo de aceasta, redam cateva dintre pozitiile individuale ale acestor intelectuali ardeleni, referitor la declaratia lui Nastase.

Alexandru Cistelecan: "Regretam ca premierul incearca sa instituie un embargou asupra dezbaterii"

"Regretam ca premierul incearca sa instituie un embargou asupra dezbaterii si sa speram ca societatea civila va fi mai interesata de aceasta problema, in ciuda interdictiei sugerate de premier".

Caius Dobrescu: "Sunt profund socat"

"In calitatea mea de cetatean si contribuabil, sunt profund socat. Guvernantii trebuie sa ne reprezinte interesele si sa analizeze propunerile noastre. Am fost facut ratacit - ceea ce inseamna ratacit mintal. Nici un guvern nu poate insulta public oameni normali, contribuabili, cu familie, copii! Gestul premierului ar trebui sa puna pe ganduri societatea civila".

Agoston Hugo: Demersul nostru e civic, nu politic

"Din declaratia politica a premierului, fata de prima lui reactie publica - spunand ca trebuie sa se vada daca este demers, actiune politica - reiese ca ar fi o manifestare politica. Or, demersul nostru este unul civic. Ar trebui sa avem dreptul de a face propuneri, de a avea idei, chiar si din perspectiva libertatii presei".

Ovidiu Pecican: "Prefer sa cred ca este o neintelegere datorata grabei de a reactiona"

"Declaratia primului ministru Adrian Nastase cu privire la Memorandumul adresat societatii romanesti - incepand cu Parlamentul si partidele politice si avansand spre societatea civila - de un numar de intelectuali romani si maghiari, este o invitatie la discutii libere si la o detabuizare tematica. Este un lucru notoriu ca interesele publice fac obiectul dezbaterilor colectivitatii intr-o democratie. Pentru acestea, nu e de cautat un imbold in alte tari, prioritatile locului fiind suficiente. Anatema pe care prim-ministrul Romaniei o arunca asupra pledoariei noastre pentru discutii libere in Agora pe teme cum ar fi innoirea administrativa, imi ridica mie, ca cetatean al acestei tari si ca votant, un semn de intrebare cu privire la vointa lui de a intelege sensul real al initiativei de care vorbim. Nu cred ca este un semnal favorabil incurajarii participarii cetatenesti la construirea, pe mai departe a statului democratic si de drept, intentarea unor procese de intentie, cenzurarea anumitor teme ori, pur si simplu, amenintarea cu justitia. Prefer sa cred ca este o neintelegere datorata grabei de a reactiona. Mai mult calm si mai multa stapanire de sine ar avantaja, poate, pe toata lumea".

Diana DUMITRU

ZIUA de Ardeal

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=78924&data=2001-12-13