< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - sambata, 17 noiembrie 2001

Politica si sportul la romani

Adrian CIOROIANU

In societatile moderne, sportul nu este numai o afacere In sensul financiar al termenului, ci si una, foarte serioasa, In sens electoral. Regimurile democratice si cele autoritare se Intalnesc aici de minune: chiar daca experientele lor, diferite, nu sunt puse sub acelasi semn, sportul aduce peste tot o legitimitate aparte, pe care nici un regim nu o poate neglija. Regele Juan Carlos al Spaniei, primul ministrul Berlusconi, presedintele Frantei sau cancelarul Germaniei sunt, se stie, prezente relativ obisnuite In tribunele stadioanelor. Cata vreme aparitiile lor raman In sfera firescului In fond, cine le-ar putea interzice acestor personaje sa aiba si ele astfel de marunte placeri barbatesti? , concetatenii lor accepta si doza de teatralitate inerenta sau calculul politic preliminar.

Nu este nimic grav In pasiunea sportiva a unui sef de stat sau sef de guvern, atata vreme cat democratia nu are de suferit. In fond, exista si precedente cu mult mai rele; dupa cum se stie, istoria a oferit suficiente exemple de instrumentalizare grosolana a actului sportiv: In 1936, Olimpiada organizata de Germania lui Hitler urma sa fie o apoteoza a "rasei ariene"; In epoca lui Leonid Brejnev, suprematia sovietica la hockey pe gheata era un capitol de propaganda pentru care divizii de activisti au transpirat serios; la fel, atletismul est-german din anii '80, devenit un fel de industrie In sine. Si, daca suntem sinceri cu noi Insine, ne vom aduce aminte ca nici Romania lui Ceausescu nu a fost tocmai inocenta din acest punct de vedere de-ar fi sa aducem In discutie numai implicatiile politice ale participarii romanesti la Olimpiada americana din 1984, In conditiile In care regimurile comuniste europene satelite ale Moscovei au boicotat In frunte cu URSS competitia, din considerente suta la suta politice (asa cum facusera si americanii cu Olimpiada moscovita din 1980, pentru a protesta Impotriva invaziei sovietice In... Afganistan).

Razboiul rece, Intre timp, s-a terminat; dar nu s-au epuizat nici pe departe pasiunile politice sau nationale camuflate In banale Intreceri sportive. Cine a vazut In ultimii ani vreun meci de fotbal sau de baschet Intre echipe provenind din diferite state ale fostei Iugoslavii stie despre ce vorbesc. Nici macar nu trebuie sa privim pentru aceasta numai la vecini: este de ajuns sa ne amintim ce dramatice au fost, In ultimii ani, meciurile de fotbal romano-maghiare pentru a Intelege ce rol joaca Inca, In "apoliticul" sport, orgoliile nationale.

Si povestea continua, sub ochii nostri. O data cu redescoperirea pluripartidismului si a democratiei parlamentare, romanii au descoperit si ce viata lunga are popularitatea politica "de stadion". A fost, desigur, o vreme In care aparitia omului politic alaturi de inevitabilul sobor de preoti sau de Patriarh In persoana era de sperat ca va aduce voturi sporite, atunci cand va fi nevoie de ele. Dar, spre deosebire de biserica adica locul In care muritorul obisnuit intra tocmai pentru a fugi de desartele patimi pamantesti , stadionul pare a fi cu mult mai potrivit pentru ca politicianul sa-l curteze si sa-l flateze pe virtualul alegator.

Sa luam drept exemplu chiar Inceputul acestei saptamani. Guvernul Nastase numai de lipsa de probleme nu se putea plange. Dupa campania externa si ecourile placute venite dinspre Washington (o data cu noile responsabilitati nascute din acestea!), au urmat emotiile fie ele mai mari sau mai mici legate de motiunea "Tezaurul"; a fost apoi, luni, demonstratia legitima a coloanelor de bugetari scosi In strada de o conditie materiala de neinvidiat; la ordinea zilei urmau, apoi, discutarea In Parlament a bugetului pe 2002 si, In egala masura, prezentarea, de catre expertii europeni, a raportului de tara pe anul 2001 dedicat Romaniei... Ei bine, chiar si In aceste conditii, premierul Nastase incitat de ziaristi si-a gasit timp pentru a comenta pe scurt rezultatului meciului de fotbal Slovenia Romania, neuitand sa penalizeze arbitrajul care i-ar fi nedreptatit pe romani. Pe de o parte, nimeni nu va fi atat de absurd Incat sa-l priveze pe premier de dreptul elementar de a-si da cu parerea Intr-o problema (fotbalul) la care ne pricepem, se stie, cu totii; pe de alta parte, nu sunt, totusi, convins, ca rostul unui premier este sa adanceasca aceasta paguboasa convingere pe care o au unii romani anume aceea ca suntem, pe oriunde ne-am duce si orice am face, "sapati" de un Altcineva care este Intotdeauna de vina pentru esecurile noastre. In acest caz, acest Altcineva a fost un arbitru strain; In alte cazuri, el poate fi FMI, Occidentul, Rusia, politistul german sau vamesul ungur; mereu, acest Altcineva va fi de vina pentru problemele noastre, numai noi nu. Premierul Nastase ar fi putut sa spuna, de exemplu, ca rezultatul meciului de fotbal din Slovenia s-a datorat si atacantilor nostri, care au ratat din toate pozitiile; sau portarului nostru, care a luat un gol parabil; putea sa spuna, In fine, ca desi am jucat bine In Slovenia nu am avut, pur si simplu, sansa (si nu ar fi fost nimic rusinos, pentru ca sansa face parte din sport dupa cum face parte si din viata). Dar nu; dansul a preferat sa aduca In discutie arbitrul strain acesta fiind (dansul o stie foarte bine) maniera cea mai facila de satisfacere a asteptarii populare. Facila, dar nu si eficienta; si, mai ales, deloc benefica pentru constiinta colectiva a romanilor, pe termen lung. Pentru ca, indiferent despre ce ar fi vorba de la fotbal pana la industrie, finante sau cultura , radacinile oricarei victorii si oricarui esec se afla In primul rand In curtea noastra. Acolo sunt, si acolo trebuie sa le cautam. Abia apoi vom putea trece mai departe Impacati cu noi Insine, cautand si rolul altora. Numai recunoscand noi Insine acest lucru vom putea sa ne apropiem mai repede de solutia problemelor. Altfel, dand mereu vina pe altii, ne vom amagi mereu, iar rezultatul stradaniilor noastre amanate va fi el Insusi tot o amagire.

Dand vina pe arbitru, premierul Nastase a ales drumul cel mai scurt catre inima alegatorului. Din pacate, nu toate drumurile scurte duc In directia singura posibila cea buna. Astfel Incat nu ne ramane decat sa asteptam, pe mai departe, vremea In care Romania va fi suficient de prospera pentru ca primul ei ministru sa poata declara ziaristilor, cu simplitate si cu seninatate, "Eu, de fapt, nu am vazut meciul de aseara si n-am opinii nici despre rezultat si nici despre arbitraj". Si sa poata face acest lucru fara a se teme ca aceasta Il va putea afecta din punct de vedere electoral.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=76702&data=2001-11-17