< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - vineri, 2 noiembrie 2001

Ivanov la Washington, Armitage si Rumsfeld la Moscova

"Interesele noastre comune sunt mai importante, in acest moment, decat divergentele noastre", a considerat acesta, adaugand ca Rusia si statele occidentale au acum ocazia sa schimbe lumea". In ceea ce priveste sistemele de securitate, diplomatul britanic declarase anterior agentiei Interfax ca perspectiva aderarii Rusiei la NATO, chiar daca indepartata, "merita sa fie discutata".

Aceasta eventualitate a fost mentionata de Vladimir Putin inainte de alegerea sa ca presedinte, in martie 2000, dar a fost respinsa de Statele Unite. In prezent, Rusia a relansat ideea aderarii la NATO, in conformitate cu noua alianta pentru combaterea terorismului. Cu aceeasi ocazie, Jack Straw a subliniat ca extinderea Aliantei Atlanticului de Nord nu constituie "o amenintare" pentru Moscova. "Perspectiva indepartata a unei eventuale aderari a Rusiei la NATO merita sa fie luata in discutie, la fel ca si crearea unor noi structuri pentru asigurarea securitatii internationale", a declarat ministrul

Vizita lui Straw a fost urmata de cea a secretarului de Stat adjunct al SUA, Richard Armitage care a sosit, miercuri seara, la Moscova si va fi urmata, azi, de cea a secretarului Apararii, Donald Rumsfeld. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Igor Ivanov, se afla de miercuri seara, la Washington, pentru a pregati summitul dintre presedintele american George W. Bush si presedintele rus, Vladimir Putin, prevazut sa se desfasoare la jumatatea lunii noiembrie, in Statele Unite. (D.E.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=75352&data=2001-11-02