< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - vineri, 25 mai 2001

Comisia SRI va elabora o noua lege a informatiilor clasificate

Membrii Comisiei SRI vor elabora, pana la sfarsitul lunii iunie, o noua varianta a proiectului de lege privind informatiile clasificate, aceasta decizie fiind luata intrucat Curtea Constitutionala a sesizat ca, inca din 1999, cand a inceput dezbaterea actualei legi a secretului de stat, a avut loc o nerespectare a procedurilor parlamentare, a declarat, ieri, Ion Stan, presedintele Comisiei SRI.

In aceste conditii, legea privind informatiile clasificate va parcurge toate etapele regulamentare ce revin unei initiative legislative, iar la elaborarea noii variante se va tine seama, in afara aspectelor procedurale relevate de Curtea Constitutionala, de contestatiile pe fond formulate de partidele politice cand s-au adresat Curtii Constitutionale, de pozitia unor oficiali NATO si de criteriile aparute in mass-media, a precizat presedintele Comisiei SRI. El a spus ca, din observatiile venite din partea oficialilor NATO, reiese ca este necesar un act legislativ in domeniu, dar ca textul rezultat din Parlament "depaseste cu mult cadrul legal necesar", motiv pentru care oficialii NATO au oferit consiliere pentru modificarea legii.

Ion Stan considera ca prevederile unei astfel de legi nu ar trebui sa implice raspunderea cetatenilor in pastrarea secretului de stat, ci "mai degraba" raspunderea institutiilor de stat si guvernamentale, mai ales ca legea accesului la informatiile publice este adoptata de Parlament.

Curtea Constitutionala a fost sesizata in legatura cu legea informatiilor clasificate, Curtea stabilind reluarea dezbaterii legii. Initial, Comisia juridica senatoriala stabilise reluarea dezbaterilor la aceasta lege de la faza de mediere, iar decizia finala urma sa fie luata de Birourile Permanente ale celor doua Camere. In opinia presedintelui Comisiei SRI, motivatia Curtii Constitutionale exclude posibilitatea reluarii dezbaterilor din aceasta faza. (Mediafax)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=64638&data=2001-05-25