< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - vineri, 10 decembrie 1999

Ex-presedintele Romaniei reia traditia faimoaselor procese anti-ZIUA

Ion Iliescu ii cere un milion de dolari lui Sorin Rosca Stanescu

Actiunea se intemeiaza pe un decret din perioada stalinista (nr. 31/1954) si pe Legea presei din perioada ceausista, iar procesul va avea loc in timp ce directorul cotidianului ZIUA se va afla in concediu

Senzational: Ion Iliescu, in calitate de presedinte PDSR, pe adresa partidului si nu a sa personala, l-a actionat in Justitie pe Sorin Rosca Stanescu. Plangerea se refera la o sumedenie de articole aparute in ZIUA, incepand din 1997. Actiunea este intemeiata pe un decret stalinist, din 1954, si pe Legea presei promulgata de Ceausescu in plina dictatura comunista. Reamintim ca, in anul 1993, Ion Iliescu, pe atunci presedinte al Romaniei, a incercat sa-l bage in inchisoare pe Sorin Rosca Stanescu pentru "ofensa adusa autoritatii". In anii 1995-1996, scenariul s-a repetat in faimosul proces "Iliescu-KGB contra ZIUA". Ambele demersuri au esuat. Noutatea absoluta este ca, acum, Ion Iliescu, cu o fata de democrat, nu mai mizeaza pe o pedeapsa cu inchisoarea ci se zbate sa obtina 1.000.000 USD de la Sorin Rosca Stanescu. Dovada ca omul a trecut, in sfarsit, la capitalism. L-au invatat altii.

Apare o dubla problema: la data la care este citat, 6 ianuarie, anul 2000, paratul va fi plecat din localitate, intr-un scurt concediu; daca vreo instanta din Romania ii va da castig de cauza lui Iliescu, pe baza unui decret din 1953 si a unei legi din 1974, acesta va avea de asteptat cam mult, intrucat Sorin Rosca Stanescu nu a reusit sa stranga, niciodata, 1.000.000 USD. De aceea, redactia ii ureaza lui Iliescu "La multi ani!". Atatia cat ii trebuie ca sa apuce sa vada banii de la directorul general al Ziarului ZIUA. Mai ales ca acesta atat a asteptat: sa poata demonstra, in Justitie, ca acuzatiile pe care i le aduce lui Iliescu sunt adevarate.

Redactia

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=35423&data=1999-12-10