< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - joi, 9 decembrie 1999

Toate cazurile celebre de pedofilie din tara sunt puricate la sange din ordinul generalului de brigada Lazar Carjan

Isterie colectiva la Suceava

Oricine intra in vorba cu un copil este luat pe sus si dus la Politie * Pretul pe capul pedofilului a ajuns la aproape 70.000.000 lei! * Numarul suspectilor este in crestere Omul de afaceri Cristian Tantareanu a anuntat, ieri, ca il va recompensa pe cel care il va prinde pe pedofilul din Suceava cu suma de 1000 de dolari. Aceasta suma se adauga celei de 50 de milioane de lei oferite de Uniunea Fortelor de Dreapta, ceea ce face ca pretul pus pe capul pedofilului sa se ridice la aproape 70 de milioane de lei.

In ultimele zile, la Suceava s-au adunat cei mai buni criminalisti din tara ca sa lucreze impreuna la descoperirea si prinderea pedofilului care a facut patru victime. Lista suspectilor este din ce in ce mai mare, deoarece nu este exclusa si varianta mai multor autori. Acest lucru este motivat de faptul ca doi copii au scapat cu viata din mainile agresorului. In afara de politisti, in cercetarea propriu-zisa au fost angrenati mai multi psihiatri si psihologi, care sa analizeze comportamentul deviant al suspectilor. Generalul de brigada Lazar Carjan, seful Directiei Politiei Criminale din IGP, a cerut, tinand cont de varianta existentei mai multor pedofili, ca judiciaristii din toata tara sa reanalizeze toate cazurile de pedofilie cu care s-au confruntat. Mai mult, inclusiv politistii rezervisti care au lucrat la asemenea cazuri au fost chemati sa dea o mana de ajutor in acest caz. Ieri, la sediul Parchetului Suceava a avut loc o sedinta cu usile inchise in care au fost discutate elementele existente pana acum, semnalmentele posibililor faptasi si profilele psihologice ale acestora. La aceasta sedinta, unde au participat procurori, politisti si psihologi, s-a discutat in mod special latura comportamentala a criminalului, sau criminalilor, teoria de baza fiind modul diferit de tratare a victimelor. De retinut ramane ca suspectii provin din randul persoanelor care au un comportament deviant, de regula boschetari, betivi sau barbati care nu au o viata sociala normala.

Pista "Doru Suna" a fost eliminata

Adus in urma cu doua zile de la Spitalul de Psihiatrie "Grajduri" din Iasi la Suceava, bolnavul psihic Doru Suna a fost confruntat ieri cu zeci de suspecti. "Misiunea" lui Suna era sa-l identifice pe un anume Mihai Smecheru despre care afirmase ca ar fi violat un baietel. Din pacate, criminalistii si psihologii au ajuns la concluzia ca spusele lui Doru Suna sunt doar afirmatii fara importanta ale unui bolnav psihic lipsit de discernamant. Din acest motiv, in cursul zilei de ieri a fost trimis inapoi la Iasi unde a fost inchis sub stricta supraveghere si el fiind un cunoscut pedofil.

Sucevenii se suspecteaza intre ei

Odata cu trecerea timpului, in randul populatiei din Suceava s-a instalat o adevarata isterie cu privire la pedofili. Orice persoana care intra in vorba cu un baiat sau cu o fata, pe strada, risca sa fie linsata de trecatori sau, in cel mai fericit caz, dusa pe sus la Politie si interogata. Un astfel de incident s-a petrecut cu doua zile in urma cand Mircea Rahmistriuc, de 40 de ani, a trebuit sa raspunda in fata organelor de ordine la acuzatiile de tentativa de viol asupra a doua fete. In presa locala au aparut cateva date despre acest caz. Conform acestor surse, Mircea Rahmistriuc alerga pe strada, cand un cetatean l-a prins de brat si a inceput sa strige "Asta este pedofilul din Burdujeni!", pentru simplul fapt ca lasase in urma doua fete care mergeau linistite pe trotuar. Abia dupa cinci ore de interogatorii, Rahmistriuc, om insurat, cu un copil de 5 ani, a fost, in fine, eliberat. Patania acestuia a nelinistit autoritatile care se confrunta in fiecare zi cu zeci de noi piste false, sesizate de cetateni, care le ingreuneaza foarte mult munca, doarece trebuie sa le verifice pe toate. Astazi, la orele 9.00, la sediul IJP Suceava, va avea loc o conferinta de presa, prezidata de generalul de brigada Lazar Carjan, in care vor fi prezentate aspectele ce pot fi aduse la cunostinta publicului.

Elena TOMULESCU

Petre NITEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=35383&data=1999-12-09