< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - miercuri, 20 octombrie 1999

Agentul termic e pe teava

Bucurestenii mai au de dardait in apartamente

Edilii Capitalei au promis caldura, dar au uitat de datoriile RADET

Bucurestenii au asteptat zadarnic dezmortirea caloriferelor din apartamente, desi edilii au anuntat in urma cu doua zile ca RADET va pune in functiune instalatiile de caldura. Adrian Cristea, seful departamentului de servicii publice al municipalitatii, a promis locuitorilor Capitalei ca vor avea o temperatura de 18 grade in casa. Regia de termoficare a fost insa in imposibilitate de a le oferi acest minim confort, din cauza parametrilor scazuti la care CET-urile au furnizat agentul termic. Virgil Ramba, secretarul general al RADET, sustine ca de aceasta situatie este vinovata regia de distributie a gazelor, ROMGAZ, care a diminuat presiunea gazului metan, din cauza ca nu si-a primit banii datorati de Termoelectrica SA. RADET a cazut la intelegere cu Termoelectrica SA pentru esalonarea datoriei de 525 de miliarde de lei. Termoelectrica, insa, are datorie la Romgaz in valoarea de 900 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte, modul in care vor fi incalzite apartamentele bucurestenilor nu mai depinde de regia de termoficare RADET, ci de Termoelectrica SA, mai precis de achitarea datoriilor acesteia din urma catre Romgaz.

Gheorghe Dabela, directorul RADET, spune ca regia a reusit sa-si acumuleze in stoc jumatate din cantitatea de pacura necesara pentru aceasta luna, dar nu va utiliza acest combustibil in prezent pentru furnizarea caldurii. El a solicitat Guvernului un credit de 200 de miliarde de lei pentru a-si achita o parte din datorii catre Termoelectrica SA, iar aceasta sa plateasca la randul sau datoria catre Romgaz.

De asemenea, la aceasta incalceala de datorii se va adauga si sistemul de subventionare, care va ingreuna si mai mult circuitul banilor intre Guvern, regii si popor.

Magda SEVERIN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=32929&data=1999-10-20