< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - miercuri, 20 octombrie 1999

Presedintele l-a decorat pe David Funderburk cu "Steaua Romaniei"

Fostul ambasador american la Bucuresti a declarat ca revenirea la putere a fostilor comunisti ar distruge sansele de integrare a Romaniei in structurile euro-atlantice

Presedintele Emil Constantinescu i-a conferit, ieri, lui David Funderburk, fost ambasador al SUA la Bucuresti in timpul administratiei Reagan, Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Comandor. Potrivit decretului semnat de seful statului, inalta distinctie a fost conferita pentru "perceperea si intelegerea situatiei din Romania aflata sub dictatura comunista" si pentru "sprijinul permanent pe care l-a dat Romaniei si procesului de democratizare reala din tara, atat prin luari de pozitie oficiale, in cadrul Congresului SUA, cat si prin mass-media, dovedindu-se un mare, adevarat si constant prieten al Romaniei".

Emil Constantinescu a aratat, in alocutiunea sa, ca David Funderburk si-a dat demisia "ca urmare a unei viziuni diferite a Washingtonului fata de Bucuresti", mentionand ca fostul diplomat american a cautat sa inteleaga realitatea din Romania in ciuda piedicilor puse de autoritatile comuniste.

La randul sau, David Funderburk a afirmat, in discursul sau, ca "Romania a suferit mai mult decat orice alta tara est-europeana in timpul comunismului", apreciind ca "intregul popor roman ar merita un monument al victimelor" acestui sistem. Funderburk a apreciat, in acest context, ca "revenirea la putere a unor fosti lideri comunisti si securisti ar distruge sansele Romaniei de a adera la NATO si de a se alatura din nou natiunilor occidentale de care apartine". Revenirea la vechiul sistem ar fi "o mare tragedie", a afirmat Funderburk aratand ca, in opinia sa, presedintele Constantinescu este "singura optiune rationala" pentru viitorul Romaniei.

David Funderburk a ocupat functia de ambasador al SUA la Bucuresti intre 1981-1985, in timpul administratiei Reagan. El s-a facut remarcat, ulterior, prin luarile de pozitie ferme in favoarea Romaniei, inclusiv in ceea ce priveste candidatura Bucurestiului la NATO. In iulie 1996, David Funderburk s-a impotrivit, in cadrul dezbaterilor din Camera Reprezentantilor a Congresului SUA, acordarii Clauzei natiunii celei mai favorizate pe baze permanente pentru Romania. Invitat special al presedintelui la decorarea lui Funderburk a fost Cornel Dumitrescu, co-editorul saptamanalului de limba romana care apare la New York, "Lumea Libera".

(Mediafax)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=32925&data=1999-10-20