< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - luni, 14 iunie 1999

Profesorii resping concesiile de doi bani ale Guvernului

Scoala sta sa inghete bocna

Greva din Educatie continua amenintand bac'-ul, admiterea in liceu, incheierea situatiei tuturor scolarilor si examenele de licenta

Nemultumiti de pozitia Guvernului, profesorii au decis continuarea protestelor. Intalnirea de sambata a liderilor scolii, membri ai Consiliilor Consultative ale celor patru federatii sindicale care au declansat greva generala in invatamant - Federatia Educatiei Nationale, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Spiru Haret si Federatia Sindicatelor din Invatamantul Superior Alma Mater - s-a soldat cu respingerea proiectului de acord negociat de reprezentantii dascalilor si Executiv saptamana trecuta.

Astfel, astazi am intrat in cea de-a doua saptamana de greva in invatamant. Semnalele din teritoriu anunta faptul ca anul scolar este inghetat, ne-a declarat Marius Nistor, presedinte Executiv la Federatia Educatiei Nationale (FEN). Profesorii vor boicota desfasurarea examenelor scolare si universitare si in special a celor de bacalaureat, pentru care inscrierile incep astazi.

In acelasi timp, dascalii vor organiza marsuri si mitinguri de protest in Bucuresti si in tara, a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN.

Protocolul din octombrie 1998, a carui nerespectare a determinat declansarea grevei generale pe 7 iunie a.c. prevede: abordarea invatamantului ca prioritate in bugetul pe 1999; acordarea sporului de izolare recalculat de catre Ministerul Educatiei incepand cu 1 decembrie 1998; autorizarea unitatilor de invatamant sa aplice Legea 154/1998 pe baza resurselor bugetare si extra-bugetare de care dispun; acordarea celui de-al 13-lea salariu in ianuarie 1999; angajarea procedurii legale de modificare a salariilor personalului tehnic, administrativ si didactic auxiliar din invatamant de catre MEN; sa se aplice Legea 154/1998 de la 1 decembrie 1998 cu plati efective, in decembrie 1998; reesalonarile pentru personalul din invatamant care nu a beneficiat de aplicarea legii in perioada iulie-noiembrie 1998 se platesc in aprilie si mai 1999, in doua transe; aplicarea integrala a Legii 128/1997 incepand cu 1 ianuarie 1999.

Protocolul de joi a fost apa de ploaie 100%

Marius Nistor, presedinte Executiv la FEN sustine ca la negocieri partea guvernamentala nu a promis rezolvarea revendicarilor prevazute prin protocolul incheiat in octombrie 1998. In principiu, reprezentantii Executivului au propus instituirea unui fond de sprijinire a invatamantului care sa rezulte din introducerea unei taxe reprezentand 4% din salariile angajatilor institutiilor, societatilor comerciale sau regiilor care utilizeaza forta de munca calificata prin sistemul national de educatie. In opinia Guvernului, aceasta era solutia pentru colectarea sumelor necesare satisfacerii cererilor profesorilor. Marius Nistor sustine ca nu era altceva decat "un fond ipotetic, el depinzand de modul in care se reuseste sa se stranga banii". In plus, sustine Nistor, "nu ne putem da girul pentru impunerea unui nou bir pe spinarea populatiei si asa saracita".

Cei 160 de delegati ai profesorilor din toata tara, reuniti in sedinta extraordinara, au considerat ca nici una dintre propunerile incluse in acordul negociat joi, 10 iunie a.c., nu aduce rezolvarea problemelor din invatamant.

Profesorii au considerat ca punctele din acord nu presupuneau rezolvarea promisiunilor facute de Guvern in toamna anului trecut.

La intalnirea de sambata au fost prezente alte 300 de cadre didactice, lideri la diverse unitati de invatamant din Bucuresti, care au dorit sa afle direct care au fost rezultatele negocierilor cu Executivul. Declaratia consilierului guvernamental Petrisor Peiu potrivit careia sidnicalistii au ajuns la un acord cu Guvernul a bulversat si totodata a generat o stare de iritare totala in randul profesorilor, sustin liderii acestora.

Desi nu au o situatie clara privind incheierea mediilor anuale, liderii sindicali spun ca, in unele cazuri, profesorii aflati in greva au finalizat situatiile scolare, mai ales cele ale elevilor din clasele a XII-a. Din cauza grevei generale, elevii din ultimul an de liceu sunt insa in pericol sa nu se poata inscrie la bacalaureat. Saptamana trecuta trebuia sa inceapa perioada de evaluare a elevilor, in care acestia urmau sa sustina lucrarile si tezele in baza carora sa primeasca note si sa li se incheie situatia scolara. Perioada de evaluare, de trei saptamani, se incheie cu vacanta de vara. Astazi incepe si perioada de inscriere in licee si scoli profesionale. Pe 20 iunie urmeaza sa se sustina proba scrisa pentru admitere in unitatile liceale unde numarul de candidati depaseste numarul de locuri.

Marius Nistor considera ca in acest moment "soarta elevilor este in mana Guvernului".

Sindicalistii il sustin pe Marga sef la Scoala

Odata cu greva profesorilor s-au intensificat si zvonurile potrivit carora premierul Radu Vasile va solicita demiterea ministrului Educatiei Nationale, Andrei Marga. Pozitia prea transanta a ministrului Marga se pare ca a trezit nemultumirea unor demnitari de la Palatul Victoria. Marius Nistor, lider la FEN, considera ca o eventuala schimbare a lui Andrei Marga ar fi o mare greseala. "Radu Vasile si-ar face cel mai mare deserviciu". "Daca oameni competenti sunt dati deoparte, Romania are numai de pierdut" a mai precizat acesta. Nistor sustine ca sub conducerea actualului ministru s-a declansat cel mai amplu si vizibil proces de reforma.

Mihaela JITEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=26488&data=1999-06-14