< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - luni, 14 iunie 1999

Factorul rus in Balcani

DAN PAVEL

Nici nu s-a incheiat bine conflictul in Iugoslavia, ca rusii au facut cateva miscari rapide, care au uimit comunitatea internationala si au ingrozit opinia publica din cateva tari foste comuniste. De cand s-a incheiat Razboiul Rece, este pentru prima data cand Rusia face miscari de trupe terestre in zona de interes strategic a NATO. Pentru ca peninsula Balcanica reprezinta o zona de interes strategic pentru Alianta Nord-Atlantica. Ea face parte integranta din flancul sudic al NATO, chiar daca formal majoritatea tarilor balcanice nu fac inca parte din Alianta. In timp ce occidentalii s-au cacait luni de zile in discutia daca sa trimita sau nu trupe terestre in Iugoslavia, rusii au trimis in cateva ore trupele, fara sa le mai pese daca unul sau altul dintre interlocutorii lor pe plan international se vor supara sau nu.

Nu se poate sa nu iti aduci aminte in acest context de articolul senatorului pedeserist Ion Iliescu, publicat in Washington Post. In acel articol, "autorul" prevenea comunitatea internationala privind pericolul ca Moscova sa isi trimita trupele la Dunare (pun termenul de "autor" intre ghilimele datorita faptului ca majoritatea celor care ii cunosc capacitatea intelectuala si stilul fostului presedinte al Romaniei se indoiesc de faptul ca acesta l-ar fi scris; singura indoiala intre ziaristi este cu privire la speech-writer: a fost vorba de fostul sef al SIE, Talpes, sau de o firma americana de consultanta, care a mai executat comenzi pentru pedeseristi si condusa de Daniel Nelson). Iata ca rusii nu au avut nevoie sa trimita trupele prin Romania in Iugoslavia. Ei aveau deja trupe in Bosnia, in cadrul SFOR. Comandantii rusi au schimbat SFOR cu KFOR, au intrat in Belgrad, iar apoi in Kosovo, inclusiv in Pristina.

Spectacolul civililor sarbi care ii intampinau cu flori pe militarii rusi este o dovada cu privire la cat de mult s-a degradat demnitatea nationala de la Tito la Milosevici. Natiunea iugoslava a fost singura din "lagarul socialist" care i-a infruntat la sfarsitul anilor '40 pe sovietici si pe slugile lor est-europene, printre care se numarau la vremea respectiva comunistii romani. Dupa ce ii infruntasera pe nazisti, iugoslavii ii infruntau pe sovietici. Acum, din pricina sentimentului anti-NATO, sarbii au ajuns sa intampine cu bucurie mostenitoarea armatei care a supus popoarele libere sclaviei comuniste.

Spectacolul intrarii trupelor rusesti in Pristina, miscare care nu are legatura cu prevederile concrete ale acordului de pace semnat, nu este altceva decat urmarea tolerantei Occidentului fata de Rusia. Presedintii, prim-ministrii, cancelarii si generalii occidentali sunt nevoiti sa inchida mai mereu ochii, deoarece au interesul sa il sustina pe cel de la Kremlin, presedintele Eltin. Spectacolul trupelor ruse in Balcani le-a oferit tuturor nostalgicilor imperialismului rus un spectacol cum nu au mai avut demult. Nationalistii, comunistii, cercurile militare si cei din serviciile de informatii s-au simtit cu totii mandri ca sunt rusi, iar Eltin a mai castigat un ragaz in lupta impotriva adversarilor sai politici.

Faptul ca serviciile occidentale de intelligence nu au fost in stare sa avertizeze conducerile politice si NATO cu privire la miscarea surprinzatoare a trupelor ruse este un fapt de o gravitate deosebita. Mai grav chiar decat eroarea aceea care a dus la bombardarea Ambasadei Chinei din Belgrad, care ar fi putut duce la un conflict diplomatic serios, de natura a compromite hotararea recenta a Consiliului de Securitate al ONU. Dincolo de sustinerea fireasca a lui Eltin - care chiar si asa, cu un picior in groapa, inca mai tine sub control o Rusie in pericol sa se prabuseasca in anarhie - occidentalii au comis greseala de a avea incredere in armata rusa. Ei nu inteleg faptul ca, spre deosebire de felul in care au fost descrise de catre Clausewitz relatiile occidentale civil-militare, care presupun o supunere stricta a armatei fata de guvernamantul civil, in Rusia lucrurile sunt invers. Asa cum am aratat in ultima mea carte (Leviathanul bizantin), in statul (de fapt imperiul) multinational care succede URSS-ului, fiecare idee militara isi gaseste purtatori de cuvant pe scena politica de la Moscova. Mai inainte ca - de pilda - Jirinovski sa candideze in alegeri, a existat un premergator militar al sau, in a carui retorica, desi nu se intalneau fraze incendiare, calomnii si jigniri, puteau fi intalnite concepte geostrategice si ipoteze de doctrina militara cu privire la Eurasia, dar care insemna de fapt acelasi lucru. Inversarea raporturilor de forta intre civili si militari nu este vizibila decat in momente de criza sau de surpriza, cum a fost acesta cu intrarea trupelor ruse in Kosovo. Armata a sfidat conducerea politica a Rusiei, iar dupa inca vreo doua-trei asemenea manifestari, militarii vor putea scapa de sub orice control.

Deocamdata, exista inca anumite ratiuni care mascheaza manifestarea acestui fapt anormal. Pentru a tine inca sub control armata, Eltin s-a bazat pe fostii inalti functionari ai KGB, pe care i-a pus in functii inalte (asa s-a intamplat cu fostul prim-ministru, dar si cu actualul prim-ministru). Dar dupa ce Eltin nu va mai fi, este de asteptat ca militarii sa se impuna cat mai mult in viata politica. Iata de ce candidatura generalului Lebed isi gaseste atatia sustinatori in armata si in randurile fostilor ofiteri. Este un fel de meci Steaua-Dinamo, dar cu o miza infinit mai mare si cu consecinte politice la nivelul intregii planete.

Logica strategica dupa care a functionat puterea sovietica era de a extinde mereu sfera de influenta a imperiului implicit.. In momentul in care sovieticii au fost siliti de catre americani sa renunte la "imperiul exterior", au inceput si problemele interne. Nu a mai fost posibila controlarea "imperiului interior." Au inceput problemele, din ce in ce mai grave. Or, pentru rusi, revenirea la statutul de supraputere ar fi de mare ajutor pentru rezolvarea problemelor interne.

Este nevoie sa repetam de multe ori ideea ca testul Kosovo a fost unul decisiv pentru intreaga ordine mondiala, pentru rescrierea regulilor vietii internationale. Prin recentul acord de pace se reuseste concilierea celor doua principii majore ale vietii internationale:

- principiul suveranitatii statelor;

-principiul autodeterminarii popoarelor.

Iata insa ca testul Kosovo se dovedeste a fi decisiv si pentru soarta Rusiei. Moscova incearca sa fie o forta in Balcani, pe arena internationala, in primul rand din ratiuni interne. O asemenea prezenta poate fi considerata insa daunatoare pentru interesele nationale ale statelor din regiune, pentru ca astfel Rusia va avea un argument in plus de adus atunci cand se va impotrivi intrarii in NATO a acestor tari. In ciuda faptului ca Rusia va proceda astfel, interesele Statelor Unite ale Americii si NATO tind catre o extindere catre Asia Centrala, Orientul Mijlociu, catre controlarea factorilor de risc din zona Africii de Nord. Se va proceda la o "incercuire" a Rusiei, la o unire a spatiului atlantic cu cel pacific, la alti cativa pasi care sa conduca inspre o structura globala de securitate. De aceea, vom asista la momentul cand nu numai Romania va intra in NATO, dar si recentul inamic, Iugoslavia. Desigur, in tot acest maraton strategic, un rol decisiv il vor juca relatiile cu Rusia si China, dar americanii si ceilalti occidentali au invatat enorm cum sa gestioneze relatiile cu ei. Prin urmare, daca trupele ruse sunt in Balcani - chiar si cu momentul acesta de indisciplina, care a venit din relativa independenta a militarilor fata de politic, dar care a fost rapid corectat -, daca rezolutiile Consiliului de Securitate sunt luate si cu acordul Chinei, toate acestea se petrec deoarece americanii si ceilalti occidentali o doresc. Prin urmare, nu avem motive sa ne ingrijoram, cu toate ca este fireasca aceasta reactie de gaini duse la taiere din partea unor oameni care au fost educati sa vada lumea din perspectiva unui popor mic, care traieste de veacuri cu teama de a nu pierde teritorii sau de a nu i se schimba regimul politic impotriva vointei sale. Exercitiul logic si reflexiv de a incerca sa intelegi si sa deduci incotro se indreapta lumea este insa o terapie eficienta impotriva unor asemenea complexe sau frustrari. Pana la urma, testul Kosovo ne-a folosit, macar acelora care am inteles astfel cum merg lucrurile in lume.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=26462&data=1999-06-14