< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - miercuri, 6 ianuarie 2010

Cazanesti, un oras doar pentru parlamentari

Desi abia 11% dintre gospodarii au robinet, in casa sau in curte, in fisa "oficiala" cifrele au fost masluite si astfel aproape jumatate dintre locuitori, nomazi sau nu, s-au trezit racordati la reteaua de apa curenta

Orasul Cazanesti din judetul Ialomita este atestat documentar din 1596, iar pe raza asezarii au fost descoperite vestigii ale civilizatiei Boian. Conform legendei vatra satului a fost intemeiata de niste ciobani condusi de baciul lor, un anume Cazan, de unde si numele localitatii. Vreo cincisute de ani mai tarziu, prin 2004, a fost declarat oras.

In timpul dezbaterii legii prin care Cazanesti a fost declarat oras, parlamentarii au avut si o serie de obiectii "puerile". In timpul discutiilor senatorii au sesizat in repetate randuri faptul ca localitatea nu indeplineste conditiile cerute de lege pentru a fi ridicata in rang. Chiar si Guvernul a dat aviz negativ. Cea mai plastica descriere a localitatii apartine fostul senator Trita Fanita: "Am trait in Baragan doi'spe ani si cunosc comuna asta. Cu indulgenta se poate numi comuna. Ar trebui sa spunem un...sat. In orice caz nu are figura de oras. Inseamna ca ne facem de ras. Va scrie acolo orasul Cazanesti si o sa vedeti ce comuna este". Cu toate acestea parlamentarii au votat legea, iar Cazanesti a devenit unul din celelate douasute de orase cu acte in regula din Romania, avand pe statul de plata 53 de angajati, la care se adauga 13 consilieri locali. Conform legii.

Povestea orasului Cazanesti incepe odata cu initiativa unor parlamentari, deputatii social- democrati Dorel Bahrin si Silvian Ciuperca, respectiv senatorul Elena Sporea, care impreuna cu fostul primar al localitatii, Ion Mihalteanu au decis sa inventeze un oras dintr-un sat aflat in mijlocul Baraganului.

Urbe cu acte false

S-a organizat chiar si un referendum care a fost contestat de o parte a localnicilor. In timpul campaniei ce a precedat referendumul, cetatenilor li se spunea ca ei trebuie sa voteze "da", ca altfel nu vor primii bani de la Uniunea Europeana. Rezultatul consultarii populare a fost validat. Astfel, din cei 2761 de cetateni cu drept de vot au participat 1451, din care 1401 s-au declarat dornici sa-si vada satul natal pe cele mai inalte culmi ale civilizatiei.

Paralel cu referendumul, administratia locala a intocmit o fisa a localitatii necesara pentru un astfel de demers. Prima varinata a fisei a fost refuzata de Prefectura si Consiliul Judetean Ialomita. Conform legislatiei in vigoare datele din aceasta prima fisa abia treceau baremele impuse pentru infintarea unei comune. In acest document au fost trecute indicatorii reali, care ulterior au fost cosmetizate prin falsificarea unor cifre. De exemplu, la rubrica "numarul locuitorilor" apare cifra 3642, care ulterior, intr-un document depus la Parlament, a fost umflata la 4841. Diferenta a fost justificata prin faptul ca in comuna traieste o importanta comunitate de romi nomazi care la intocmirea fisei tocmai nu se afla in comuna. Cifrele reale au fost furnizate chiar de primaria orasului in primavara acestui an - numarul locuitorilor este de 3524. Si datele despre dotarea locuintelor cu instalatii de alimentare cu apa au fost falsificate. Legea cere ca o comuna care solicita statutul de oras trebuie sa aiba 70% din locuinte racordate la reteaua de alimentarea cu apa. Conform fisei intocmite de fostul edil, de doar 11% gospodarii au robinet, in casa sau in curte. In fisa "oficiala" cifrele au fost masluite si astfel, aproape jumatate din locuitorii Cazanestiului, nomazi sau nu, s-au trezit racordati la reteaua de apa curenta. Dar, nici macar cu aceasta modificare nu a fost suficienta pentru a indeplini criteriul legal. Un alt capitol privind normele de civilizatie se refera la dotarea locuintelor cu baie si WC. In fisa initiala s-a precizat ca doar 11% din gospodarii au aceste dotari. Ulterior, si acest indicator a fost "imbunatatit", ajungand la 40%.

Ghilea vs. Cazanesti

Primarul "orasului", Alexandru Gavrila, contactat telefonic, ne-a declarat ca nu stie daca datele din fisa coincid cu realitatea. Intrebat cati locuitori are orasul Cazanesti, raspunsul a fost unul scurt: "Nu stiu!" Nici la celelate neconcordante din documentele emise de primarie si folosite de Parlament in procesul legislativ edilul nu a reusit sa ne ofere vreun raspuns de doamne-ajuta. In schimb, Gavrila a dorit sa precizeze ca totul porneste de la un locuitor al orasului, Anatol Ghilea, care este "cel mai amarat si nenorocit om din oras si are o datorie la bugetul local de aproximativ 120 de milioane de lei vechi, reprezentand impozitele si taxele impreuna cu dobanzile aferente si neachitate incepand cu anul in care Cazanesti a devenit oras".

Anatol Ghilea este unul dintre orasenii nemultumiti. El a luat masuri extreme: a strans semnaturi prin sat pentru revenirea localitatii la statutul de comuna, a atacat in instanta deciziile consiliului local si a depus mai multe plangeri penale impotriva fostilor si actualilor edili si refuza sa achite impozitele si taxele locale. "Nenorocitul profita de mass-media. Nu are nici gard. Este vai de capul lui. Cainii lui ataca oamenii pe strada. Este un nenorocit, este omul nimanui" - spune in replica primarul de Baragan despre Ghilea.

Laszlo KALLAI, laszlo.kallai@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=263813&data=2010-01-06