< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 17 decembrie 2009

Obraznic si duplicitar

Crin Antonescu s-a dus la Cotroceni mai mult sa se razbune, decat sa negocieze * El a respins agresiv rugamintile lui Basescu de a participa la guvernare, desi PNL lucreaza de zor la distantarea de Geoana

A visat sa fie premier, desemnat chiar de cel pe care l-a improscat cu noroi din toate pozitiile. N-a reusit, asa cum nici prietenul sau Mircea Geoana n-a prins presedintia decat cateva ore. Cu toate ca nu mai are in spate majoritatea declamata si nici macar tot partidul pe care-l conduce, Crin Antonescu continua sa sfideze si sa-si faca imagine de politician bataios, fiindu-i indiferent faptul ca tara are nevoie cat mai urgent de un guvern stabil. Liderul PNL s-a dus ieri la Cotroceni sa-i ceara lui Basescu sa-i dea Romania pe mana, numai pe baza increderii pe care liberalii i-ar dovedi-o prin participarea la guvernare alaturi de PDL si UDMR. In ciuda rugamintilor prezidentiale de a sta pe banca guvernarii de dreapta, Antonescu a dat cu tifla si a replicat ca e dreptul PNL sa ramana in Opozitie, alaturi de cei de stanga si mai ales de amicul Geoana. Rolul facut de Crin - ca si acum 17 zile la Timisoara cand a fluturat steaguri rosii pe locurile unde comunistii i-au executat pe romani - n-a fost facut decat pentru ideea de show tv transmis in direct. Pentru ca in PNL s-a luat decizia distantarii cat mai rapide de Mircea Geoana. Si in ciuda faptului ca a afisat unitatea tandemului PNL-PSD, Crin Antonescu stie ca in urmatoarele zile urmeaza ca PNL sa schimbe tinta catre pesedistii din gasca Geoana. Duplicitatea liderului liberal dezvaluie si brambureala care domneste in partid, membrii PNL primind semnale contradictorii de la conducere. Geoana a refuzat si el participarea la guvernare prin ministrul Marian Sarbu, invitat de Basescu in fotoliul de la Munca. Prostanacul a preferat sa plece de la Cotroceni spunand ca va vota impotriva oricarei variante de Cabinet daca aceasta nu se cheama Crin Antonescu. Basescu a tinut sa sublinieze, la consultarile purtate ieri cu partidele, ca vrea o majoritate stabila, de dreapta. Cu tot refuzul lui Antonescu, presedintele poate desemna un premier care e capabil sa treaca un Cabinet cu ajutorul minoritatilor si al independentilor, din ce in ce mai multi. Basescu a declarat ca azi, la ora 10.00, va anunta numele mult asteptat. Acesta este cel mai probabil Emil Boc. (Catalin F. VArzaru - catalin.varzaru@ziua.ro)

Liberalii au dezbatut si decis la ultimul Birou Politic Central, ca de saptamana viitoare, sa scoata iarasi sabia la pesedisti si sa revina la pozitiile de adversari politici pe care se aflau pana la turul intai al prezidentialelor. S-a mai decis, de asemenea, distantarea de Mircea Geoana. In ciuda acestor hotarari, Crin Antonescu s-a infiintat ieri la Cotroceni intr-o postura sfidatoare, singurul sau scop fiind acela de a-i da replica lui Traian Basescu. La rugaminea presedintelui ca PNL sa participe la guvernare, Crin Antonescu, frustrat ca Basescu nu-l vrea premier, a replicat ca e dreptul PNL sa stea in Opozitie alaturi de prietenul sau Geoana.

Surse din PNL ne-au spus ca un aport important la decizia liberalilor de distantare fata de Mircea Geoana l-ar avea unii oameni importanti din PSD. Personaje precum Miron Mitrea si Cristian Diaconescu, care au relatii speciale cu liberalii, doresc sa scape cu orice pret de Geoana pana in primavara anului viitor. In acest timp, mesajele care pleaca dinspre PNL sunt cel putin contradictorii dovada stand si indicatiile confuze ce sunt transmise de la Departamentul de Strategie si Comunicare catre cei care sunt comunicatorii partidului.

Unul dintre liderii PNL ne-a transmis ieri doua mostre despre care el ne spunea ca nu pot decat sa bulverseze, de aici aparand si fisurile de comunicare dintre lideri. "Unul din mesaje ne indemna sa subliniem ca PNL nu va accepta sa faca parte dintr-un Guvern care nu prezinta garantia competentei, probitatii morale, independentei fata de Cotroceni. Iar celalalt, venit la cateva minute distanta, ne sugera sa precizam ca PNL isi asuma guvernarea alaturi de oricare din partidele parlamentare, cu respectarea unor principii, avand obiective clare pentru iesirea din criza. Eu nu mai inteleg nimic si ca mine sunt multi din partid", a apreciat sursa citata.

Geoana la plimbare

Daca Antonescu si seful PSD incercau chiar si ieri sa-i convinga pe toti simpatizantii ca alianta conjuncturala dintre cele doua partide inca mai functioneaza, exista si voci in PNL, care-l trimit pe Geoana la plimbare.

Un astfel de caz este cel al lui Dan Mihalache, sef al Departamentului de strategie si comunicare din PNL care scrie pe blogul sau ca Geoana "a pierdut pe mana proprie, din prostie". Strategul liberalilor ii cere liderului PSD sa dispara. "Lasa-ne, dispari, du-te sa nu te mai vedem in fata ochilor si eventual sa nu ne aducem aminte ca existi!" Mihalache continua dizertatia sa adresandu-i si o scrisoare lui Geoana. "Ai fost, draga Mircea, beneficiarul celei mai fericite conjuncturi din istoria electorala a Romaniei (...) Si ai pierdut. Pe mana ta, pe prostiile tale, pe slabiciunile tale. Din pacate, Crin avea dreptate la unul dintre mitinguri. Si daca candidai singur, tot se intampla ceva si pierdeai. Du-te, lasa-ne, adio, sa nu mai auzim de tine! Rafuieste-te cu Vanghelie, cu Mitrea, cu DGIPI, cu filmuletele de pe net, dar nu mai parazita opozitia democratica din Romania!". Contactat telefonic Mihalache a nuantat spunandu-ne ca cele scrise pe blogul lui "nu au o legatura cu intelegerea PSD-PNL. Degeaba am avut o Alianta si candidatul ne-a lipsit." Afirmatia lui Mihalache este sustinuta si de atitudinea unor vicepresedinti liberali care i-au transmis lui Antonescu ca e timpul sa se delimiteze de Geoana in mod oficial.

"In perioada asta de negocieri trebuie sa aratam de opozitie, dar dupa asta ne vom delimita clar. Si vor incepe iarasi atacurile pentru ca trebuie sa ne delimitam de PSD acum. Am facut campanie, l-am sprijinit, dar gata", ne-a spus un vicepresedinte liberal.

Dialog agresiv

Crin Antonescu s-a stropsit la Cotroceni, la Traian Basescu, caruia i-a reprosat ca reprezinta, alaturi de PDL, o amenintare la adresa statului de drept, mentionand ca liberalii vor fi in opozitie daca premierul nu va fi din PNL. Rugat de Basescu sa fie de acord cu participarea la guvernare a PNL, Antonescu a replicat, cu o agresivitate inexplicabila, cerandu-i presedintelui sa nu se opuna dorintei liberalilor de a merge in opozitie, dar nici intentiei acestora de a visa la guvernare. "Convingerea noastra este ca dumneavoastra nu ne vreti in Opozitie, de asemenea ca nu ne vreti la Putere cu adevarat, ci ne vreti colaboratori sau in unele acceptiuni pe care le putem da, chiar complici ai unei puteri care va apartine dumneavoastra si subsecvent PD. Noi am putea foarte simplu sa spunem ca aveti mijloacele constitutionale si legale sa ne impiedicati accesul la Putere. Nu aveti mijloacele sa ne impiedicati accesul la Opozitie. Ar fi simplu pentru noi sa optam pentru Opozitie, pornind de la ideea ca in aceasta batalie prezidentiala dumneavoastra ati castigat si conform teoriilor pe care PDL le face, trebuie sa decideti totul in aceasta tara, si atunci mergem in Opozitie", a spus Antonescu. Liberalii au plecat de la Cotroceni amenintand ca viitorii membri ai Guvernului nu trebuie sa se astepte la un vot favorabil din partea acestora.

Validat de Curte, felicitat de Obama

"Este un moment unic in viata unui sef de stat momentul in care poate fi reales. Mie poporul roman mi-a facut aceasta onoare si trebuie sa spun ca romanii pe data de 6 decembrie mi-au dat unii sustinere, altii mi-au dat o lectie. Indiferent care a fost pozitia romanilor pe data de 6 decembrie, voi fi presedintele tuturor", s-a angajat ieri Traian Basescu la ceremonia de validare a celui de-al doilea mandat de sef al statului de catre Curtea Constitutionala. In momentul in care presedintele a primit certificatul de validare Vasile Blaga a apreciat, adresandui-se lui Adriean Videanu, ca "trebuia sa-i dea un al treilea exemplar si lui Geoana". "Macar o copie sa-i dea si lui", a replicat ministrul interimar al Economiei. Presedintele american Barack Obama l-a felicitat pe Traian Basescu pentru realegere. Liderul de la Casa Alba a anuntat ca Statele Unite se asteapta sa continue colaborarea lor cu Romania. (I.S.C.)

Cornelia G. POPESCU - cornelia.popescu@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=263252&data=2009-12-17