< Imprimare >      ZIUA - ACTUALITATE - joi, 17 decembrie 2009

Cartelul Poarta Alba

Procurorii au destructurat o retea de trafic cu droguri condusa de un turc condamnat la 18 ani de inchisoare in Romania

Lucratorii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti-Serviciul Antidrog si procurorii DIICOT arata ca gruparea traficantilor era formata din 11 persoane, cu varste cuprinse intre 21 si 40 de ani. Anchetatorii estimeaza ca, in ultimul an, traficantii au obtinut din vanzarea drogurilor venituri de aproximativ 1.000.000 de euro.

Probarea activitatii infractionale a gruparii s-a efectuat cu sprijinul ofiterilor Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI).

Toti cei in cauza sunt cercetati pentru trafic international de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc si constituirea unui grup infractional organizat. Purtatorul de cuvant al DIICOT, Gabriela Neagu, ne-a informat ca ancheta in acest caz este in curs, autoritatile romane corespondand la ora actuala cu cele din Turcia pentru documentarea intregii activitati infractionale a gruparii si a legaturilor din Turcia. De aceea, anchetatorii au trecut, deocamdata, numele celor retinuti cu initiale.

Astfel, arata anchetatorii, activitatea infractionala era coordonata de catre M. Ongor, cetatean turc, detinut in Penitenciarul Poarta Alba, Judetul Constanta, condamnat la 18 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de "talharie" si "trafic de droguri de mare risc", care, prin intermediari din Turcia procura heroina si coordona transportul, introducerea in tara si vanzarea drogurilor.

Drogurile erau preluate de S. Florian Sorin care, prin intermediul altor persoane le distribuia mai multor dealeri din municipiul Bucuresti si din tara pentru a ajunge la consumatori. Acesta prelua drogurile si le marea masa prin amestecare cu diferiti adjuvanti, dupa care, prin intermediul suspectelor D. Gerogeta, L. Gabriela si M. Smaranda-Florica, le distribuia mai multor dealeri din municipiul Bucuresti si din tara. La data de 19 noiembrie 2009, L. Gabriela a fost retinuta de procurorii DIICOT, fiind depistata in flagrant in timp ce transporta cantitatea de 100 grame de heroina. La 20 noiembrie 2009, la propunerea procurorilor DIICOT instanta a dispus arestarea preventiva a inculpatei pentru 29 de zile. Ulterior, la data de 9 decembrie 2009, au fost depistati in flagrant inculpatii S. Florian Sorin si D. Georgeta, dupa ce au preluat de la o firma de transport un colet in care erau disimulate opt pachete continand aproximativ doua kilograme de heroina.

In 15 decembrie 2009 au mai fost retinuti inculpatii M. Ramon, liderul retelei de distributie, M. Lacramioara si M. Simona Nicoleta, procurorii DIICOT solicitand instantei de judecata arestarea preventiva a acestora.

Heroina la kilogram

Pentru probarea intregii activitati infractionale, politistii antidrog au efectuat mai multe prinderi in flagrant si perchezitii domiciliare. In total, in cadrul activitatilor desfasurate, au fost descoperite si ridicate pentru cercetari aproximativ 2140 kilograme de heroina, 45 de comprimate de metadona, doua autoturisme in valoare totala de 50.000 de euro, 11 telefoane mobile si 11 cartele SIM, doua aparate video, doua carduri de memorie, suma de 5000 lei despre care se detin date ca provin din traficul de droguri, mai multe inscrisuri care contin date de interes, precum si diferite materiale folosite la ambalarea si consumul drogurilor, existand suspiciuni ca sunt purtatoare de urme ale acestor substante. Politistii BCCO Bucuresti - Serviciul Antidrog continua cercetarile pentru probarea activitatii infractionale a tuturor membrilor retelei, inclusiv cei aflati in Turcia.

Tudor Borcea - tudor.borcea@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=263242&data=2009-12-17