< Imprimare >      ZIUA - SANATATE - joi, 17 decembrie 2009

Top 5 ingrijorari de Sarbatori

Dupa un studiu empiric facut pe rude, prieteni, colegi de breasla, cunoscuti si necunoscuti, cam 100 de toti, de-a lungul ultimelor doua saptamani, despre ceea ce ii ingrijoreaza in preajma Craciunului, a iesit un topulet neoficial. La unele motive am subscris de ne-buna-voie, altele le-au facut pe ale mele sau ale altora sa para pitice, altele erau de-a dreptul obscene. Nu stiu cata relevanta poate avea, date fiind instrumentele de investigatie si lotul alcatuit fara respectarea rigorii statisticii. Dar am ajuns la aceeasi concluzie cunoscuta: e oficial ca nu ne este bine.

Banii

In tarile bogate, cam jumatate din populatie a fost ingrijorata anul acesta din cauza banilor si a rambursarii datoriilor. In cele sarace, unde criza e perpetua, cam toata populatia are aceasta ingrijorare. Si romanii au urcat in varful grijilor banii. Unii, multi, spun ca banii-s atat de putini incat "maine" e mereu in ceata, altii, cei putini, spun diferit, dar tot stresati ca banii nu-s niciodata prea multi. Aceste doua categorii sunt extremele. Mijlocul societatii o duce binisor spre mizerabil. Intreprinzaretii mai mici sau mai crescuti, daca-s cinstiti, isi incuie de zor afacerile. Aproape toti oamenii muncii sunt si ai ploii. Stresul financiar e pe primul loc, asadar. Sugestii pentru diminuarea lui: calibrarea realista a bugetelor de Sarbatori, fara excese, fara imprumuturi care nu pot fi returnate rapid.

Pierderea locului de munca

O grija prezenta la majoritatea, mai putin la milionari si cersetori, casnice sau boemi. In rest, potentata si de amenintarea adancirii crizei, constituie o sacaitoare durere de cap. Sugestii: nu asteptati fatalist disponibilizarea. Nu va neglijati obligatiile curente, dar cautati in acelasi timp alternative, chiar daca mai prost platite. Mai putin, dar sigur, e de preferat unui salariu mai mare, dar incert. Analizati-va calitatile inca ne-exploatate. Cineva poate avea nevoie de ele.

Sanatatea

Cred ca a ajuns pe locul patru doar pentru ca majoritatea erau oameni in putere. Care cred ca isi doreau mai degraba noroc, daca se gandeau ca sanatate au avut si pasagerii de pe Titanic. Sugestii: mancati cat mai sanatos si respectati timpul de masa. E un element de echilibru intr-o lume tot mai haotica.

Singuratatea

Teama de singuratate a intrat in top probabil din cauza Sarbatorilor de iarna, si evident legata de primele trei clasate. Sugestii: este mai degraba o stare de spirit. Poate fi trecatoare daca nu va izolati. Cartea este totusi un bun tovaras. Se spune ca ai atatea vieti cate carti ai citit. Au mai fost mentionate si alte stresuri: cel de la locul de munca, dar surclasat de teama de a-l pierde, cel legat de felul in care arata sau de imbatranire (evident, femeile), stresul politicii ori cel legat de fotbal (evident, barbatii). Daca niciuna din sugestiile de mai sus nu ajuta, apelati fara rusine la ajutor profesional.

Relatiile

Cu familia, cu ceilalti, cu sine, aceasta e cea de-a treia problema. Mi s-a parut oarecum curios, pentru ca noi, romanii, nu prea ne ingrijim relatiile. Si totusi, venind din partea femeilor sau a barbatilor, cu mai multa sau mai putina carte, cu mai multi sau mai putini bani, aceasta ingrijorare a fost pomenita foarte des. Sugestii: nu lasati celelalte griji sa afecteze relatiile. Mentinerea lor la nivelul de plutire macar in perioade mai putin faste nu cere alte resurse decat sufletesti. Iar acestea se incarca tocmai prin schimbul de bunatate si atentie.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=263213&data=2009-12-17