< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - joi, 17 decembrie 2009

Colinde pionieresti

De la colinde romanesti si cantece de Craciun din literatura universala, la concert de chitara si orchestra spaniola si chiar saluturi voioase de pionier (care sa ne evoce perioada comunista de care tocmai ne amintim ca ne-am despartit in urma cu 20 de ani) , sunt doar cateva dintre surprizele pregatite de Orchestrele si Corurile Radio pentru acest sfarsit de an. Toate spectacolele vor avea loc in proaspat renovata Sala Radio.

In ton cu ambianta sarbatorilor, Corul Academic Radio (foto jos), dirijat de Dan Mihai Goia, va sustine azi (orele 19.00) un concert de colinde romanesti si cantece de Craciun din literatura universala (piese ucrainiene, franceze, spaniole, germane si engleze). Vor participa solistii-instrumentisti: Simona Popovici (orga), Eugen Popovici (flaut), Carmen Sandulescu (pian), Dan Stoenescu (pian), Petre Fartatescu si Liviu Ofiteru (chitara). Din program: "O, ce veste minunata", "Steaua sus rasare", "La poarta la Tarigrad", o suita de colinde anglo-saxone si in limba latina etc.

Maine (orele 19.00), Orchestra Radio, sub bagheta lui Ilarion Ionescu-Galati, denumit "dirijorul-pictor", ne va purta pe meleaguri spaniole. Prima parte a programului va cuprinde "Sevillana" de Albeniz si "Concertul din Aranjuez pentru chitara si orchestra" de Rodrigo, iar a doua parte Suita "Carmen" de Bizet-Scedrin. Solistul concertului este Stan Zamfirescu (chitara).

Iubitorii de colinde romanesti se vor putea bucura si sambata, de la ora 18.00, de un spectacol traditional de Craciun in interpretarea unor grupuri de colindatori care vin din zone etnofloclorice reprezentative ale tarii. Printre participanti se numara: Ansamblurile "Gura Izvorului" (Suceava), "Magura-Cernesti" (Maramures), Grupurile traditionale "Credinta" - comuna Cocora (Ialomita), "Dor fagarasan" (Brasov), "Plaiurile Bistritei" (Bacau), Grupul de colindatori "Almas Saliste" (Hunedoara) s.a.

Duminica (orele 19.00), Corul de Copii Radio (foto sus), dirijat de Voicu Popescu, va adresa tuturor celor prezenti un Salut voios de pionier. Concertul-spectacol este realizat intr-o viziune detasata si obiectiva necesara intelegerii fenomenului istoric si social din decembrie '89. Montajul, efectuat prin mijloace multimedia, reuneste unele dintre cele mai sugestive cantece pionieresti si uteciste interpretate live, jocuri si versuri ale copiilor inspirate de trairile varstei surprinse in inregistrari radiofonice si imagini din emisiuni de televiziune din epoca sau inregistrari de la spectacolele omagiale. Participa si actorii Sorina Stefanescu si Serban Gomoi. La pian va interpreta Camelia Chitibea. Scenariul este realizat de Valentina Leonte. Radio Romania Muzical organizeaza azi (orele 19.00), la Muzeul National "George Enescu", selectia nationala pentru Concursul New Talent 2010, girat de Uniunea Europeana de Radio. Dintre cei trei finalisti (pianista Cristiana Mihart, flautistul Vlad Alexandru Rebreanu si clarinetistul Aurelian Bacan) doar doi vor fi propusi juriului international, care va hotari daca vor face parte sau nu dintre cei opt semifinalisti care se vor intrece, in 2010, la Bratislava.

Cristina SPIRIDON - cristina.spiridon@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=263205&data=2009-12-17