< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - miercuri, 16 decembrie 2009

Lantul negocierilor

Negocierile pentru formarea noului Cabinet se tin lant: toata lumea negociaza cu toata lumea, in speranta ca fiecare va avea ceva de castigat.

Mai mult, deja au aparut si primele scheme de guvernare.

Pedelistii s-au intalnit ieri seara cu liderul UDMR Marko Bela, alaturi de care au pus la punct principiile viitorului Protocol de colaborare, dar au discutat si despre un posibil program de guvernare. Cateva ore mai tarziu, social-democratii s-au asezat la masa discutiilor cu liberalii, care au pentru astazi programate intrevederi cu liderii UDMR si cu cei ai PDL. In timp ce negocierile sunt in toi, liderul PDL Buzau Cezar Preda a afirmat ca PNL nu va primi "sub nicio forma" postul de premier, pe motiv ca este a treia forta politica din tara. "Au avut invitatii scrise, oficiale, s-au bucurat de toata bunavointa PDL de a guverna pe centru dreapta, asa cum isi doresc romanii", a spus transant Preda.

Trei la PNL, doua la UDMR

Pe de alta parte, Vasile Blaga l-a anuntat delicat, prin intermediul presei, pe colegul Gheorghe Pogea ca nu va mai primi Finantele. El a apreciat ca ex-premierul desemnat Lucian Croitoru "ar putea fi un foarte bun ministru de Finante" deoarece ar fi nevoie de "o viziune mai constructiva, nu de una contabila". Potrivit unor surse, PDL ar fi dispus sa le ofere liberalilor trei ministere - Finante, Mediu si Munca - si UDMR-ului doua portofolii - Dezvoltarea Regionala si Comunicatiile.

Surse din PDL spun ca sefii filialelor cu rezultate bune la alegeri au batut cu pumnul in masa si vor sa fie rasplatiti cu cate un minister. Este cazul lui Gheorghe Falca, edilul de la Arad, care a reprosat conducerii partidului ca de doi ani de zile obtine cele mai bune rezultate si totusi Ministerele sunt oferite filialelor extrem de slabe, precum Hunedoara. Un alt nume vehiculat este cel al Ralucai Turcan, care ar putea obtine Ministerul Culturii. Pentru Externe se vehiculeaza numele deputatului Sever Voinescu, purtator de cuvant al candidatului Traian Basescu. (I.S.C.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=263185&data=2009-12-16