< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - miercuri, 18 noiembrie 2009

Greva Prostanacului

Cand a vazut ca Bucurestiul este blocat si ca 650.000 de oameni sunt pe drumuri, Vanghelie a turbat si a sarit la gatul sindicalistului Radoi si a sefului sau Mircea Geoana, supranumit de Iliescu prostanac

Oricine vede de la o posta ca protestul de la Metrou, actiune care a paralizat ieri Capitala, si anuntata pentru termen nelimitat, este una politica, orchestrata de liderul sindical pesedist Ion Radoi. Peste 650.000 de oameni, utilizatori zilnici de Metrou - au fost privati, in prima zi de greva, de acest mijloc de transport si trimisi in tramvaiele si autobuzele supraaglomerate pentru ca, chipurile, Ion Radoi lupta pentru drepturile salariale ale lucratorilor pe care-i reprezinta. Numai ca Vanghelie a turbat cand a vazut efectele grevei Geoana-Radoi. Liderul "care este" a declarat la primele ore ale diminetii: "Il caut de dimineata, sa dea drumul la metrou, dar nu-l prind la telefon. Totul se poate intoarce impotriva noastra, a PSD-ului".

Cu un tupeu nemasurat, fostul parlamentar PSD, Ion Radoi, a cerut calatorilor sa fie solidari cu angajatii de la Metrou, "cu cresterea salariilor ceruta de grevisti". "Nu am nicio apasare cu interpretarile politice", a explicat Radoi, fara vreo referire insa la afacerile Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (ULSM), organizatie pe care o conduce si care este implicata nu doar in politica, ci si in afaceri. Pentru ca USLM are o societate - Sindomet Sercom SRL, care se ocupa de managementul spatiului publicitar de la metrou. Iar sindicalistii lui Radoi administreaza statiile de Metrou in baza unui contract incheiat cu Metrorex. Din contractele de publicitate incheiate pe spatele Metrorex, Radoi a incasat in primele 9 luni ale anului in curs 850.000 de lei, ceea ce reprezinta 69% din valoarea acestor contracte. Din spatiile inchiriate de sindicalisti, in incinta statiilor de metrou, tot in primele 9 luni, acestia au incasat 960.000 de lei, adica 75% din valoarea contractelor de inchiriere.

De unde rezulta ca, Radoi si sindicalistii sai au bani destui ca sa-si rezolve problemele legate de bani.

PSD s-a dat de gol

Presedintele Traian Basescu a sustinut ieri ca protestul celor de la Metrou este "instrumentat politic de fostul senator PSD Ion Radoi, liderul USLM si arata pana unde merge lipsa de responsabilitate. Nu cred ca greva aduce castig de cauza candidatului pe care il sustine Radoi (Mircea Geoana, n.r.)", a subliniat, potrivit NewsIn, Basescu.

Si presedintele PNL Crin Antonescu a afirmat ca greva de la metrou este legata de campania electorala. "Se vede cu ochiul liber cum si in aceasta privinta cei doi candidati, Traian Basescu, Mircea Geoana, partidele lor, se rafuiesc intrao lupta surda pe spinarea cetatenilor Capitalei si le cer sa inceteze acest lucru", a afirmat Antonescu.

Bineinteles, PSD are alta opinie si l-a acuzat pe ministrul Transporturilor, Radu Berceanu - facandu-l responsabil de protestele sindicalistilor de la Metrou. Marian Vanghelie, presedintele PSD Bucuresti si Ilfov, si-a dat insa in petec: "Il caut de dimineata, sa dea drumul la metrou, dar nu-l prind la telefon. Totul se poate intoarce impotriva noastra, a PSD-ului", a declarat Vanghelie, pentru cotidianul Gandul. "Ne punem lumea-n cap", spune Vanghelie, care sustine ca PSD nu are nicio legatura cu aceasta actiune sindicala. "Vreau sa vorbesc cu el, sa-l rog sa le dea drumul. Sa renunte la greva in urmatoarele doua saptamani, pana la sfarsitul campaniei, ca nu face bine nimanui greva asta", a declarat Vanghelie.

Luca Iliescu, ziua@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=261931&data=2009-11-18