< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - miercuri, 18 noiembrie 2009

Reuters ii da o noua sansa lui Basescu

Alegerile prezidentiale ar putea decide daca Romania, "tara cea mai saraca din Uniunea Europeana", va porni pe drumul reformelor reale, si ar putea zdruncina o clasa politica ale carei ciondaneli au impiedicat progresul si au daunat economiei, noteaza Reuters intr-o ampla analiza preelectorala, citata de Agerpres.

Jurnalistii de la Reuters sustin ca, daca sondajele se vor dovedi corecte, Traian Basescu va primi din partea electoratului "o noua sansa de a construi un sprijin politic pentru a combate coruptia larg raspandita". "Pentru a reusi insa, fostul capitan de nava ar putea fi nevoit sa isi schimbe stilul de guvernare conflictual care a indepartat politicieni din tot spectrul politic in mandatul sau de cinci ani", recomanda ziaristii straini in documentul citat. In analiza care-l da drept invingator al prezidentialelor pe actualul sef al statului, acestia au in vedere si avertismentele unor comentatori referitoare la principalii rivali ai lui Basescu - Mircea Geoana si Crin Antonescu - despre care sustin ca "ofera putine solutii convingatoare de reforma politica".

In materialul Reuters se mai precizeaza ca analistii romani spera in numirea unui nou sef de Guvern, fapt care ar trebui sa deblocheze criza politica din ultimele luni care "a impiedicat reformele si a intarziat transele din pachetul de ajutor de 20 miliarde de euro pentru Romania, acordat de FMI si Comisia Europeana". "Basescu a fost laudat pentru condamnarea comunismului si a deschis accesul la dosarele Securitatii, temuta politie secreta din era comunista, intr-o incercare de curatare a clasei politice. Scandalurile nu ii sunt insa straine", mai scriu jurnalistii de la Reuters, referindu-se la insultele rasiale si la adresa ziaristilor si la acuzatiile de nepotism privitoare la fiica cea mica a presedintelui care a avut o "ascensiune rapida in clasa politica", dar si la fratele sau implicat in scandalul armelor.

Irina S. CHIROIU, irina.chiroiu@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=261921&data=2009-11-18