< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - miercuri, 18 noiembrie 2009

Sah! Dar oare si mat?

Victor Gaetan, autor - alaturi de fostul procuror DIICOT, Ciprian Nastasiu - al unor dezvaluiri incendiare, a intrat in direct luni, in emisiunea Danei Grecu de la Antena 3, cu o marturie absolut stupefianta. El a spus ca in prezenta unei inalte oficialitati din Statele Unite, Traian Basescu s-a confesat in primavara anului 2004, spunand ca are intentia si toate calitatile necesare pentru a deveni presedinte.

De ce este uluitor? Pentru ca Alianta DA, intre PD si PNL, fusese constituita. Si se stabilise celebrul tandem. Theodor Stolojan, presedinte - Traian Basescu, prim-ministru. Nu am nici cea mai mica indoiala ca aceasta dezvaluire a lui Victor Gaetan este reala. Ceea ce inseamna ca Traian Basescu a mintit o tara intreaga. Totul era aranjat de la inceput intre doi fosti ofiteri ai serviciilor secrete comuniste, Stolojan si Basescu. Ei au jucat un circ, batandu-si joc nu numai de cele doua partide, ci si de o tara intreaga. Dar, in ansamblul lor, informatiile pe care le primim in aceste zile reprezinta un fel de sah la rege. Va fi Basescu facut mat?

Procurorul Nastasiu loveste implacabil utilizand informatii din dosare sensibile. Lui Traian Basescu i se aduc acum, nu de catre un ziarist, ci chiar de catre inaltul magistrat care a instrumentat anchetele, acuzatii grave care pluteau in aer. Pentru ostatici s-a platit rascumpararea. Bani publici au ajuns la teroristi. Dar circa patru milioane au fost subtilizati. Impartiti, se pare, intre membrii celulei de criza. Iar eu, pe site, prezint proba rascumpararii. Un document oficial. Un document provenit din Justitie. Doi colaboratori apropiati ai presedintelui, consilieri prezidentiali la acea vreme, Theodor Stolojan si Elena Udrea, fac trafic de influenta, aducand Romaniei o paguba colosala in domeniul energiei. Fiecare familie de romani plateste, in ultimii aproape cinci ani, energia electrica cu 30 % mai scump pentru ca Basescu, in calitate de sef al statului, a consimtit la magarie, determinand renegocierea unui contract comercial. Nici in dosarul armamentului Basescu nu sta prea bine. Dimpotriva, e sifonat rau. Iar Mugur Ciuvica scoate un document secret din Ministerul de Interne, care demonstreaza ca atat Basescu, cat si Blaga au fost informati, cu aproape doua luni inainte, ca Omar Hayssam se pregatea sa paraseasca Romania. Mortii ies unul dupa altul din dulap. Una peste alta, apar si probe strigatoare la cer despre modul in care, sub mandatul sau si cu participarea sa, Justitia a fost influentata politic.

Il acuza Nastasiu. Il acuza Angela Ciurea, care a fost adjunctul procurorului general, ca prin intermediul Codrutei Kovesi a incercat sa influenteze politic anchetele penale. Iar bomboana pe coliva este pusa de colonelul Dragomir, din Serviciul de Informatii Externe, pe care Basescu a incercat sa-l cumpere, in urma cu o saptamana, prin intermediari, in schimbul tacerii sale. Tacere privind mizeria din afacerea rapirii jurnalistilor, cand Traian Basescu a condus faimoasa celula de criza si a provocat aplauze la scena deschisa.

Parchetul nu contesta autenticitatea informatiilor oferite de Nastasiu, dar il acuza ca le-a dat. Aceeasi situatie, in ceea ce-i priveste pe Ciurea si Dragomir. Martorilor incearca sa li se puna pumnul in gura prin declansarea unor anchete penale. Vechea tactica.

Intr-o tara normala, Traian Basescu nu ar mai avea dreptul sa candideze pentru un nou mandat. Ci doar pentru rolul de inculpat

intr-un proces de tradare.

Dar va candida. Si are toate sansele sa intre in turul doi. Apoi va fi mat?

Sorin ROSCA STANESCU, rosca@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=261892&data=2009-11-18