< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - marti, 10 noiembrie 2009

PDL sfideaza cu Oprea

Liviu Negoita si-a ales aceiasi ministri ca si Lucian Croitoru, cu exceptia Internelor, Agriculturii si Sanatatii

Premierul desemnat Liviu Negoita calca pas cu pas pe urmele lui Lucian Croitoru, ieri anuntand o formula de Guvern aproape identica cu cea a finantistului picat saptamana trecuta in Parlament. El si-a insusit si programul de guvernare al lui Croitoru, si a afirmat ca se va duce pana la capat cu echipa sa. O schimbare notabila este desemnarea independentului Gabriel Oprea pentru Ministerul de Interne, functie pe care acesta a mai ocupat-o pentru doar 22 de zile in primul Guvern Boc, din partea PSD. El a pierdut sprijinul politic dupa o serie de numiri in posturi cheie contestate de conducerea pesedista.

Ministrul desemnat al Administratiei si Internelor, generalul Gabriel Oprea, a stat la baza primei fisuri intre pesedisti si pedelisti, demisionand pe 13 ianuarie, dupa numai 22 de zile de la investire. Motivele invocate au fost numirile in functii cheie ale ministerului a unor oameni neagreati de conducerea social-democrata. Cireasa de pe tort a fost numirea controversatului chestor Virgil Ardelean, zis "Vulpea" in fruntea DGIPI (fostul "Doi s-un sfert"). Exclus din partid, Oprea a activat ca independent in Parlament, dar luna trecuta si-a anuntat sprijinul pentru Traian Basescu pentru prezidentiale.

Alte noi nume convinse de Negoita sa i se alature sunt Valeriu Tabara la Agricultura (in locul lui Adrian Radulescu) si Cristian Anton Irimie la Sanatate (in locul lui Cristian Vladescu). Tabara este presedintele Comisiei de specialitate din Camera Deputatilor si a fost ministru al Agriculturii din partea PUNR in perioada 1994-1996. Irimie este presedintele Colegiului Judetean al Medicilor Suceava si secretar de stat in Ministerul Sanatatii. El a condus pana in 2006 Spitalul de Urgenta Sfantul Ioan cel Nou din Suceava. Din echipa lui Croitoru au ramas Radu Berceanu (Transporturi si Comunicatii), Daniel Funeriu (Educatie), Vasile Blaga (Dezvoltare), Adriean Videanu (Economie), Theodor Paleologu (Cultura), Gheorghe Pogea (Finante), Mihai Seitan (Munca), Mihai Stanisoara (Aparare), Catalin Predoiu (Justitie), Bogdan Aurescu (Externe), Sulfina Barbu (Mediu). Lista lui Negoita a ajuns ieri dupa-masa la conducerea Parlamentului, aceasta avand obligatia sa convoace o sedinta comuna in cel mult 15 zile.

Vot dupa alegeri

"Eu cred ca fortele politice din Parlament ar fi putut sa dea dovada de intelepciune si sa voteze un Cabinet condus chiar si de catre subsemnatul, un Cabinet de uniune nationala, pe care oricum l-ar fi putut controla cum si-ar fi dorit", a pledat Negoita la anuntarea listei, la Palatul Victoria. El a admis ca, si de data aceasta, Guvernul va primi un vot politic, dar a facut apel la parlamentari sa fie responsabili, invocand misiunea FMI. In acelasi timp, el a refuzat invitatia de a se intalni pentru lamuriri cu Mircea Geoana. Pesedistii insa nu mai par dornici sa aplice aceeasi reteta ca la Lucian Croitoru, vicele Liviu Dragnea anuntand ca se ia serios in calcul posibilitatea de a amana votul pana dupa al doilea tur de scrutin al prezidentialelor. "Nu, nu votam. E o mascarada, episodul doi. (...) Nu cred ca se va ajunge la anticipate, nu cred ca domnul Traian Basescu va merge pana acolo", a spus liderul din Teleorman dupa sedinta conducerii pesediste de ieri-dimineata.

Dan CARP, dan.carp@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=261541&data=2009-11-10