< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - marti, 10 noiembrie 2009

Anticipatele lui Ciomu

Traian Basescu, pe zi ce trece, se califica intr-un fel de doctor Ciomu al politicii. Joaca in aceasta campanie, pentru un nou mandat, la mai multe capete. Refuzand sa recunoasca principiul democratic al majoritatii, careia trebuie sa i se supuna minoritatea, din dorinta de a-si mentine propriul guvern la putere, el sacrifica interesul national. Cei care au de pierdut sunt cetatenii. Toti. Si cei bogati si cei saraci. In schimb, obtine cateva avantaje.

Schimba agenda publica, in sensul ca in locul unei dezbateri asupra mandatului sau si despre mandatul viitor, se discuta despre prezumtivi si iluzorii premieri. Despre un recitator numit Croitoru si un trubadur numit Negoita. Al treilea va fi Charlie Chaplin. In al doilea rand, sta cu Internele la buzunarul mic. Vor zbarnai cele trei mii de sectii de votare, destinate turistilor, din 22 noiembrie si 6 decembrie, si vor face aripi, transformandu-se in avioane cele 1.200.000 de buletine electorale suplimentare. Al doilea avantaj este ca, sub acest asediu al premierilor si guvernelor de mucava, putini oameni si si mai putini jurnalisti mai au timp sa comenteze costurile exorbitante ale campaniei la negru PDL. Ce sa mai vorbim despre morisca de facut bani negri marca Vasile Blaga? Si mai exista un obiectiv. Anticipatele. Propunand guvern dupa guvern ca sa pice, Basescu stie cu precizie ca-si creeaza posibilitatea ca, daca mai obtine un nou mandat, sa dizolve Parlamentul declansand, in vara anului viitor sau chiar mai devreme, noi alegeri.

Cine voteaza cu Traian Basescu, voteaza cu alegerile anticipate. Iar cine voteaza pentru un alt candidat voteaza contra alegerilor anticipate. Ce inseamna acest lucru? Oricine iese presedinte, cu exceptia lui Traian Basescu, are posibilitatea sa conduca Romania, in calitate de sef al statului, fara a mai fi necesare alegeri anticipate. Pentru ca, fara Traian Basescu, orice combinatie politica e fezabila. Pur si simplu poate fi creata orice fel de majoritate ne putem imagina. Nu mai exista nicio piedica. In schimb, daca Traian Basescu revine la Cotroceni, nimeni nu va dori sa se alieze cu PDL. Sub nicio forma. Si atunci, Traian Basescu va recurge la o ultima solutie disperata. Dizolvarea Parlamentului, in speranta ca PDL va obtine 51 la suta. Dupa care, ar putea forma o majoritate relativ puternica cu UDMR, "independentii" si minoritatile. Chiar daca asa ar sta lucrurile, organizarea de alegeri anticipate ar insemna, practic, o noua perioada de criza, care ar dura inca circa sase luni. Extrem de costisitor pentru romani si pentru Romania. Numai ca e greu de presupus ca, dupa ce patru ani PDL a stat la 30 la suta, el va face brusc un salt atat de spectaculos. Mai plauzibil este ca anticipatele se vor dovedi nu numai paguboase, dar si inutile.

Pentru a nu escalada o criza atat de costisitoare pentru populatie, opozitia ar fi avut solutia fie a suspendarii lui Traian Basescu, fie a amanarii alegerilor, astfel incat, la data tinerii acestora, el sa nu mai fie presedinte. Din pacate, nu a procedat asa. Si nu-i mai ramane decat sansa de a-l invinge. Dar este, in primul rand, sansa cetatenilor, care nu doresc o criza si mai mare prin dizolvarea Parlamentului si organizarea alegerilor anticipate. Se va intoarce doctor Ciomu la Cotroceni?

Sorin ROSCA STANESCU, rosca@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=261518&data=2009-11-10