< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 29 octombrie 2009

Protest in sunet de fanfara

Dupa bunul exemplu al agricultorilor din Franta, care ies periodic pe bulevardele Parisului pentru a-si mentine subventiile, iata ca si crescatorii nostrii de animale au iesit pe strazile Capitalei.

"Aseara vantul batea" cantau fanfarele reunite din Sfantul Gheorghe si Barlad in fata Ministerului Finantelor. Ce i-a reunit muzical pe unguri si pe moldoveni, taman in fieful lui Pogea? Subventiile pentru crescatorii de animale si vizita delegatiei Fondului Monetar la Finantele autohtone.

Clopuri, talangi si laibare de lana. Maini muncite si fete sanatose de oameni traiti in aer liber. Multi dintre ei pentru prima oara in Bucuresti. "Voi sunteti de vina, cei din Bucuresti. Voi i-ati ales", imi spune cu naduf un cioban din Novaci din usa unui microbuz. Tocmai a auzit ca delegatia fermierilor nu a picat la pace cu ministrul interimar al Agriculturii si ca revendicarile lor nu vor fi satisfacute imediat. Proaspatul ministru a declarat ca recensamantul animalelor s-a incheiat de curand si ca Executivul poate achita imediat doar 200 lei, din cei 571 lei. Restul, anul viitor. Cat despre subventiile pentru ovine, se lucreaza, deocamdata. Protestele au inceput dis-de-dimineata in fata a doua ministere: al Agriculturii si al Finantelor. In Piata Constitutiei, auzind ca nu sunt sanse sa primeasca banii, ciobanii s-au luat de piept cu jandarmii, incercand sa intre in incinta Ministerului Finantelor. Busculade si imbranceli, de-o parte si de alta.

Imbranceli cu jandarmii

Pana la urma, ciobanii au ramas in spatele gardurilor in asteptarea negocierilor. Nu le-au asteptat in liniste, ci cu huidueli, lozinci, fanfare si injuraturi. "Vaca romaneasca nu crede in criza", "Laptele romanesc scump la produs si ieftin la vanzare", "Aceleasi subventii le au si fermierii din Uniunea Europeana" scria pe plancardele agitate cu manie de protestatari. In fata ministerului de profil situatia era sub control. Sub controlul jandarmilor. De fapt, erau mai multe forte de ordine si ziaristi decat protestatari. Din cand in cand, cate un fermier isi amintea de ce sunt acolo si isi mai strunea confratii la proteste.

Dupa ce au epuizat alternativele de protest si negociere, fermierii s-au indreptat spre Cotroceni. In Piata Leu a urmat busculada de rigoare, dintre jandarmi si protestatari. Oricum, numarul protestatarilor era sensibil egal cu cel al fortelor de ordine. Dupa care s-a instaurat acalmia. De-o parte si de alta a gardului de protectie, jandarmi si protestatari schimbau impresii la o tigara, in asteptarea rezultatului negocierilor. La inchiderea editiei, protestatarii nu decisesera daca abandoneaza protestul.

Silviu SECRIERU, silviu.secrieru@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=260985&data=2009-10-29