< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - joi, 3 iunie 1999

Ieri, circa 30.000 de elevi au sustinut proba de limba materna

Examenul de capacitate a ajuns la testul de matematica

Ieri, circa 30.000 de elevi care au studiat in clase sau scoli cu predare in limba minoritatilor au sustinut proba de limba si literatura materna. Pentru acestia examenul s-a organizat in 215 centre raspandite in 18 judete. Dintre acestea, in circa 178 s-a organizat examen pentru limba maghiara, iar in 27 pentru limba germana. Ca si pentru celelalte teste, specialistii au pregatit cate opt variante de subiecte la limba maghiara, germana, sarba, slovaca si ucraineana. Varianta extrasa de presedintele Comisiei Nationale de examen, secretarul de stat Mircea Fronescu, a fost cea cu numarulul 7.

In Capitala au sustinut 168 de elevi proba in limba germana si 16 in limba maghiara. In general participantii au afirmat ca subiectele au fost floare la ureche, chiar mai usoare comparativ cu cele pentru limba romana.

Potrivit declaratiilor reprezentantilor Ministerului Educatiei Nationale, dupa proba de limba si literatura romana, procentul de participare la examenul de capacitate a fost de circa 98%. Capacitatea continua astazi cu testul de matematica, urmand ca sambata, 5 iunie cei peste 280.000 de elevi sa sustina ultima proba, cea de cultura generala, reunind cunostinte din Istoria romanilor si Geografia Romaniei.

Rezultatele la capacitate vor fi afisate pe 8 iunie, urmand ca pana pe 15 iunie sa fie rezolvate si eventualele contestatii.

(Mihaela JITEA)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=26041&data=1999-06-03