< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - joi, 3 iunie 1999

Muncitorii de la Tepro SA-Iasi au luat prefectura cu asalt si s-au impins cu jandarmii

Atacul a fost respins cu spray-uri lacrimogene

Peste 1.000 de salariati de la Tepro SA au luat ieri cu asalt sediul Prefecturii Iasi, atacul protestatarilor fiind respins in ultimul moment de catre fortele de ordine. Evenimentul s-a petrecut in timpul unei pichetari neautorizate a "Casei Patrate" de catre angajatii Tepro. Ei au tinut sa isi exprime nemultumirea fata de situatia in care se afla intreprinderea, in urma privatizarii ce a avut loc la sfarsitul anului trecut. Liderii de sindicat sustin ca patronii care au cumparat fabrica au interesul sa falimenteze fabrica si cer autoritatilor sa rezilieze contractul dintre FPS si firma ceha Zelezarny Veseli.

Demonstrantii s-au masat in fata intrarii principale a cladirii Prefecturii, la numai un metru de cordonul de jandarmi si au inceput sa huiduie. Ei strigau "Jos Guvernul", "Jos Prefectul", "Jos FPS" si "Brasov, Brasov". Dupa jumatate de ora de huiduieli, evenimentele s-au precipitat, degenerand intr-o confruntare directa si violenta cu fortele de ordine. Premeditata sau nu, a avut loc o ambuscada, prin care circa 25 de oameni au fortat o intrare secundara in Prefectura. In timp ce atentia fortelor de ordine a fost atrasa spre punctul respectiv, grosul demonstrantilor a atacat intrarea principala. Cordonul de jandarmi a fost rupt si metalurgistii s-au aflat fata in fata cu usa cu gratii. Geamurile de la usa au fost sparte si, in acelasi timp, jandarmii din interior au recurs la spray-urile lacrimogene impotriva primului rind de atacatori. Profitand de momentele de deruta, jandarmii ramasi afara au preluat initiativa si au reusit sa-si impinga adversarii inapoi pe scari.

O delegatie de cinci sindicalisti au fost primita de subprefectul de Iasi, Spiridon Cretu, care i-a asigurat ca un consilier al primului ministru se va ocupa de problema "Tepro". In cele din urma, protestatarii s-au dispersat.

Astazi este programat sa aiba loc un miting, de aceasta data legal, in Piata Palatului, in imediata apropiere a Prefecturii Iasi.

Ovidiu BUNE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=26013&data=1999-06-03