< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - miercuri, 14 octombrie 2009

Boc 2 a cazut! Traiasca Boc 3!

Pentru prima data, cel putin in ultimii 70 de ani, un guvern al Romaniei este trantit de catre puterea legislativa. Si asta se intampla dupa ce, pentru prima data in istoria acestei tari, seful statului a fost suspendat tot de catre puterea legislativa. Am traversat, asadar, o lunga perioada in care, in Romania, s-a manifestat o acuta criza interinstitutionala. Care este miza victoriei in Parlament a initiatorilor motiunii de cenzura? Ce urmeaza?

Dupa Boc 2, vine Boc 3? Sau vom asista, fara niciun fel de tranzitie, la un nou razboi al ofertelor pentru un guvern de tranzitie construit in jurul unor tehnicieni?

Sub aspect politic si de psihologie electorala se poate afirma ca PDL si Traian Basescu au suferit o infrangere. PDL pentru ca impotriva guvernului sau s-a coalizat cea mai mare parte a Parlamentului, verdictul fiind ca Executivul este nereprezentativ si contraperformant, iar Traian Basescu pentru ca si-a asumat raspunderea, si nu doar o singura data, pentru Guvernul Boc. Din punct de vedere tehnic, dar si cinic politic, victoria opozitiei e "a la Pirus". O victorie pe care o fructifica mai degraba adversarul. De ce afirm acest lucru? Pentru ca, in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei, Traian Basescu, direct interesat in existenta unui guvern marioneta insarcinat sa-l ajute sa castige un nou mandat, are obligatia sa se consulte cu partidele, fie si formal, dupa care poate decide independent optiunile acestora. In primul rand, trebuie spus ca Traian Basescu nu e legat de un termen. Dupa consultari, pana cand face o nominalizare de nou prim-ministru, el se poate gandi mult si bine. Chiar si pana dupa alegeri daca vrea.

Intre timp, Guvernul Boc 3 isi poate continua activitatea cu precizarea ca nu mai poate da ordonante de urgenta si nici nu isi mai poate asuma raspunderea. O alta solutie pe care o are Traian Basescu este sa nu o faca pe niznaiul ci, dimpotriva, sa contraatace reafirmandu-si inca o data sustinerea pentru Boc. In aceasta eventualitate el il poate nominaliza pentru a forma Guvernul Boc 3. Acesta nu va putea fi sub nicio forma identic cu Boc 2 din simplul motiv ca nu va mai putea avea interimari. Daca trece de Parlament, vom spune traiasca Guvernul Boc 3. Daca nu trece de Parlament, pentru ca nu poate forma o majoritate, Basescu mai poate nominaliza o data tot pe Boc. Si, din nou, nu conteaza ce face Parlamentul. Pentru ca nici Legislativul nu poate fi dizolvat cu sase luni inainte de alegerile prezidentiale.

Opozitia anunta ca sustine, intr-o majoritate de circumstanta, un guvern de tehnicieni. Si face o nominalizare. Pe care Traian Basescu o poate, pur si simplu, ignora. Sau contracara. Cum? Admitand ca nu-l nominalizeaza din nou pe Boc mai poate scoate din palarie propriul iepuras cu un premier tehnician. Tehnician, tehnician, dar consilier prezidential totusi daca va fi vorba de doamna Alexandra Gatej a carei biografie am postat-o pe site-ul meu.

Miza lui Traian Basescu si a PDL este netezirea drumului catre un al doilea mandat prezidential. Daca nu se urmareste fraudarea alegerilor Basescu este oricum interesat de supravegherea procesului preelectoral si electoral. Aceasta este adevarata miza a Executivului. Conflictul inter-institutional va fi escaladat. Pluteste in aer o decizie parlamentara de amanare a alegerilor. Pentru un moment in care Basescu nu va mai fi presedinte. Pentru ca mandatul sau expira la termen fix.

Sorin ROSCA STANESCU, rosca@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=260096&data=2009-10-14