< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - joi, 3 iunie 1999

Precedent periculos la Brasov. Repetarea lui ne va duce la colaps

Guvernul a cedat!

In fata presiunii strazii, comisia guvernamentala a facut promisiuni care compromit reforma

Circa 8000 de muncitori de la Roman SA, insotiti de liderii sindicali, au iesit din intreprindere, la primele ore ale diminetii de ieri, si au blocat intrarea in Brasov, pe DN 1, la intersectia Calea Bucuresti-Poienilor. De asemenea, ei au scos mai multe camioane cu care au barat soseaua pe care urma sa vina dinspre Bucuresti comisia guvernamentala formata din ministrul Finantelor, Decebal Traian Remes, presedintele FPS, Radu Sarbu, vicepresedinte FPS, Victor Eros, secretarul de stat in Ministerul Industriei si Comertului, Nicolae Staiculescu si secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, Aurel Pana. In acelasi timp, in fata Prefecturii erau prezenti liderii sindicali de la Tractorul UTB, Ion Alexandru Pop, Roman SA, Marius Stinghe, Fanica Gabor si Vasile Anghel, Rulmentul, Gabriel Dachim, IAR Ghimbav, Alexandru Comsa, seful Aliantei Sindicale Brasovene, Adrian Damian, care asteptau sosirea comisiei guvernamentale.

Ministrul Finantelor a fost sechestrat pentru aproape doua ore de muncitorii de la Roman SA

Primii oficiali care au sosit la Prefectura au fost Radu Sarbu si adjunctul sau Victor Eros, Nicolae Staiculescu si Aurel Pana, care au intrat in Brasov ocolind prin Rasnov soseaua blocata de demonstranti. Decebal Traian Remes a refuzat sa faca acest ocol si a tinut sa intre in municipiu pe DN 1, spunand ca nu are de ce sa se teama si ca le va vorbi muncitorilor de la Roman SA. Astfel, el a fost preluat, la coborarea din masina, de comandantul Politiei Brasov, Alexandru Ionas, care l-a insotit tot timpul. Ministrul de Finante a fost imediat inconjurat de muncitorii care l-au determinat sa mearga mai intai la sediul uzinei de autocamioane, pentru a vedea conditiile de munca de acolo, fapt care a facut ca inceperea discutiilor, programata pentru ora 11.00, sa intarzie cu aproape doua ore. Liderul Sindicatului Liber Independent din uzina, Marius Stinghe, impreuna cu vicepresedintele BNS, Matei Bratianu, s-au dus la Roman, pentru a-l aduce la Prefectura pe ministrul Finantelor, care era sechestrat in biroul directorului adjunct al uzinei. Ministrul a fost eliberat in jurul orei 12.30, ca urmare a cererii formulate in acest sens de catre premierul Radu Vasile si a interventiei liderilor de sindicat.

Prefectura era plina de jandarmi

Delegatii protestatarilor la negocierile cu comisia guvenamentala i-au asigurat, in timpul negocierilor, pe reprezentantii Executivului sositi la Brasov ca nu vor fi agresati de grevisti si ca, la finalul discutiilor, vor putea pleca in siguranta din cladirea Prefecturii. Pe de alta parte, liderii sindicali au avertizat ca nemultumirile oamenilor au ajuns la paroxism, dovada fiind vehementa protestelor din ultimele zile. In Piata Prefecturii, in jur de zece mii de oameni asteaptau rezultatul negocierilor dintre sindicate si reprezentantii Guvernului. Cu toate asigurarile sindicalistilor cu privire la siguranta negociatorilor guvernamentali, intrarile si iesirile din cladirea Prefecturii au fost blocate, iar functionarii au fost trimisi acasa. Cladirea Prefecturii era in continuare intesata de jandarmi in tinute de lupta si de pompieri cu instalatiile de apa pregatite de interventie. Seful Politei Brasov, Alexandru Ionas, a declarat ca toti angajatii sai se afla pe strazile din Brasov pentru a supraveghea traficul.

Radu Sarbu nu a putut sta la discutii

Sosirea lui Traian Remes la Prefectura a fost precedata de plecarea precipitata a lui Radu Sarbu, care si-a lasat in loc vicepresedintele, mentionand ca are treburi urgente la Bucuresti. Radu Sarbu a venit la Brasov imbracat in blugi si tricou, fapt care i-a contrariat pe liderii sindicali care au taxat aceasta tinuta sportiva drept neserioasa fata de importanta evenimentului. Chiar in timpul plecarii presedintelui FPS, cei aproximativ 10.000 de sindicalisti de la Tractorul UTB, Rulmentul si alte intreprinderi brasovene au ajuns in fata Prefecturii scandand lozinci antiguvernamentale si antiprezidentiale. Atat liderul BNS, Matei Bratianu, cat si ceilalti lideri sindicali brasoveni au fost deosebit de nemultumiti de plecarea lui Radu Sarbu, cerandu-i demisia si acuzandu-l ca, de cinci luni, ameteste sindicalistii cu declaratii contradictorii privind societatile.

Remes a anuntat ca va ramane la Brasov pana va rezolva toate problemele

Discutiile dintre directorii de la Roman SA, Tractorul UTB, Rulmentul si IAR si delegatia de la Bucuresti s-au purtat in biroul prefectului Ioan Opris, unde presa nu a avut acces. Liderii sindicali au asteptat inceperea dialogului in sala festiva a Prefecturii, discutiile dintre acestia si echipa condusa de Decebal Traian Remes incepand in jurul orelor 13.00. Referitor la zvonul privind sechestrarea sa, Ministrul Finantelor a tinut sa precizeze ca nu are nimic de reprosat protestatarilor de pe DN 1: "oamenii au strigat doar lozinci, multe -trebuie sa recunoastem - indreptatite". El a mentionat ca nu conduce oficial echipa guvernamentala, nefiind mandatat in acest sens, si ca a venit la Brasov doar ca ministru de Finante, care a primit ordin de la superiorul sau. Aceasta declaratie a starnit proteste in randul sindicalistilor care au amintit ca ei cerusera ca premierul sa vina personal la Brasov. Cu toate acestea dialogul a continuat, Remes anuntand ca echipa poate ramane la Brasov o saptamana sau cat va fi nevoie pentru a se rezolva problemele.

Matei Bratianu: "Sa facem tot ce putem sa ridicam intreaga tara"

Sefii sindicatelor brasovene i-au explicat ministrului ca pe salariati nu-i intereseaza decat sa munceasca si sa fie platiti astfel incat sa poata trai decent. Vicepresedintele BNS, Matei Bratianu, prezent temporar in sala, a apreciat ca nu la aceasta discutie se vor rezolva problemele, "cu care Guvernul nu ar trebui sa se joace". El spune ca ar trebui, chiar azi, sa fie adoptata o Ordonanta de urgenta a Guvernului, validata de Parlament, in care sa se spuna concret care este pozitia Executivului fata de situatia economiei brasovene. Matei Bratianu le-a promis muncitorilor de la Roman, Tractorul si IAR ca nu va pleca din Brasov decat dupa ce problemele lor se vor rezolva si i-a indemnat sa protesteze pana la solutionarea revendicarilor formulate de ei. "Sa stam o luna pe strazi, cum au facut sarbii si bulgarii, care si-au rezvolvat problemele numai asa, greva generala nu ii mai sperie pe guvernanti. Sa fim pe strazi in fiecare zi. Sa facem tot ce putem sa ridicam intreaga tara", i-a indemnat Bratianu pe muncitori. In timpul discursului, muncitorii au scandat "Unitate", "Timisoara", "Jos Guvernul", "Abureala" si "Nu plecam". Matei Bratianu i-a rugat pe cei aproximativ 10.000 de manifestanti, care au aruncat cu pietre, paine, salam si oua in cladire, sa ramana in piata, dar sa nu fie violenti.

Comisia guvernamentala a promis mari facilitati pentru Roman S.A.

Reprezentantii sindicalistilor de la uzinele Roman Brasov si reprezentantii Executivului au incheiat un protocol potrivit caruia, in prima sedinta de Guvern, va fi promovat un act normativ prin care Autocamioane Roman va beneficia de facilitati pentru a-si putea continua activitatea. Primul punct al potocolului stabileste "acordarea efectiva a creditului de 100 de miliarde de lei cu negocierea unor dobanzi foarte avantajoase pana la data de 10.06.1999". Celelalte patru puncte se refera la stingerea datoriilor la Ministerul Finantelor, esalonarea obligatiilor catre Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, aplicarea de politici vamale favorabile productiei de camioane si restructurarea si reorganizarea societatii, fara sa se puna problema lichidarii. Protocolul, care va fi supus aprobarii in sedinta de Guvern de astazi, este semnat de membrii Executivului prezenti la negocieri, de prefectul Ioan Opris, directorul general al Roman SA, Rugacs Carol si de ceilalti lideri ai sindicatelor brasovene. La ora inchiderii editiei, in fata Prefecturii Brasov mai erau o mie de protestatari.

In jurul orelor 19.30 a fost incheiat si protocolul cu Tractorul UTB

Semnarea protocolului cu Tractorul UTB a fost intarziata de participarea ministrului Finantelor, Decebal Traian Remes, la emisiunea difuzata in direct de Marius Tuca. Prin acest protocol, se propune aprobarii Guvernului, astazi, o ordonanta de urgenta prin care "FPS este imputernicit sa garanteze un credit in favoarea SC tractorul UTB de 50 de miliarde pentru plata furnizorilor de materii prime", termenul de acordare a creditului fiind 10 iunie. De asemenea, printr-o hotarare a Comitetului Interministerial de Acordare de Garantii de Stat, s-a aprobat garantarea unui credit in lei a unui credit in valoare de 270 miliarde de lei, pentru fabricarea produselor de export. Totodata, Ministerul Finantelor si cel al Muncii si Protectei Sociale "vor acorda inlesniri la plata catre cele doua bugete, prin esalonarea obligatiiltor de plata si anularea, cel putin partiala a penalitatilor". In acelasi protocol, Ministerul Finantelor se angajeaza sa garanteze creditele externe atrase de Tractorul UTB. Sindicalistii sunt asigurati ca societatea nu va fi lichidata ci se vor lua masuri privind restructurarea si reorganizarea acesteia. (Maria PETRASCU)

Deputatul taranist Sorin Lepsa acuza Guvernul de "lipsa de profesionalism"

Sorin Lepsa, deputat PNTCD de Brasov, a remis ieri presei un comunicat adresat locuitorilor Brasovului, intitulat "Apel la ratiune". Prin intermediul mass-media, Lepsa face publica dorinta sa ca miscarile revendicative - si, mai ales, formele violente pe care acestea le-au capatat - sa inceteze, fiindca acum, mai mult ca oricand, e nevoie de "responsabilitate si ratiune, seriozitate si profesionalism". In acelasi timp, deputatul PNTCD cere "Guvernului Romaniei si tuturor autoritatilor statului sa-i trateze pe brasoveni cu consideratia la care si-au castigat dreptul." "Cred - considera in continuare Sorin Lepsa - ca nu mai este timpul vorbelor, deciziilor de azi pe maine, deciziilor pripite, lipsite de responsabilitate deplina".

In final, aducand o critica voalata actualei guvernari, deputatul PNTCD avertizeaza: "Daca manifestarile violente vor continua, nu este vina celor care le intreprind, ci si a celor care nu stiu sa gestioneze o astfel de problema. Balbaiala si lipsa de profesionalism pot duce la greseli cu consecinte pe termen lung."

Vlad Rosca considera nejustificat protestul muncitorilor brasoveni

Formele de protest ale muncitorilor din Brasov nu sunt justificate, a declarat ieri, seful Departamentului Administratiei Publice Locale, Vlad Rosca, informeaza Mediafax. "Politia va trebui sa ia masuri in legatura cu toate aceste incalcari fragrante ale ordinii publice", a precizat seful DAPL. El a precizat ca manifestantii puteau opta pentru alte forme de protest, cum ar fi mitingurile si grevele generale. "Nu trebuia ca muncitorii sa sparga geamurile Prefecturii pentru a fi intelesi. Aceste forme de protest aduc chiar deservicii scopului declarat al manifestarii. Cred ca un miting sau o greva generala ar fi transmis mult mai puternic mesajul lor", a spus Rosca. El a adaugat ca, personal, este convins ca liderii de sindicat din Brasov condamna aceste actiuni.

(Mihnea TALAU)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=26009&data=1999-06-03