< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - joi, 17 septembrie 2009

Japonia satula de papucul SUA

Noul premier de la Tokio, promite sa "zguduie" sistemul politic din arhipelagul nipon si sa guverneze "in favoarea vietii oamenilor".

Niponii au, incepand de ieri, un nou premier, in persoana lui Yukio Hatoyama (foto), liderul Partidului Democrat din Japonia (PDJ), formatiune de centru-stanga. Victoria PDJ in recentele alegeri legislative a detronat Partidul Liberal Democrat (PLD), dupa jumatate de secol de guvernare aproape neintrerupta. Cabinetul condus de Taro Aso a demisionat, colectiv, ieri, predand stafeta.

Presedinte al Partidului Liberal-Democrat, care abandoneaza carma Japoniei doar pentru a doua oara in 55 de ani, Taro Oso, a convocat o scurta reuniune a Consiliului Ministrilor. In cadrul sedintei, toti membrii executivului s-au desparit de fotoliile guvernamentale. Operativ, Parlamentul de la Tokio s-a reunit intr-o sesiune speciala, pentru a-l alege in mod oficial pe Hatoyama in functia de prim-ministru. PDJ controleaza 308 din cele 480 de locuri din camera inferioara a legislativului. Liderul PDJ pornesre la drum plin de energie. El a anuntat ca intentioneaza sa "zguduie" sistemul politic al Japoniei, reducerea cheltuielilor guvernamentale si revigorarea economiei tarii sale, cotata pe locul al doilea intre marile puteri economice ale lumii. El a promis sa duca o politica "in favoarea vietii oamenilor", redistribuind o parte din veniturile nationale familiilor, somerilor si pensionarilor, luptand contra precaritatii locurilor de munca si marind salariul minim.

In plus, Hatoyama si-a facut publica intentia de a schimba atitudinea obedienta a Japoniei fata de linia politica trasata de SUA, in special in privinta securitatii si a pledat pentru un parteneriat egal, noteaza Reuters. Afirmatia ar putea afecta relatiile intre Washington si Tokio. In prezent, pe teritoriul nipon se afla 47.000 de membri ai personalului militar american. Japonezii aflati in apropierea respectivelor baze considera aceasta prezenta drept lipsita sens, o sursa de iritare, crime, zgomot, poluare si accidente.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=258676&data=2009-09-17