< Imprimare >      ZIUA - MARILE DOSARE - marti, 15 septembrie 2009

Munitia taiwaneza transportata ilegal

Firma Break Bulk care a dus proiectilele de la Constanta la Babeni nu avea licenta pentru marfuri

Ziarul ZIUA a intrat in posesia unui document oficial care dovedeste faptul ca transportul celor 105 containere cu munitie pe traseul Constanta-Babeni si retur s-a facut prin incalcarea legislatiei. Atat Cornel Purcarea, directorul firmei Oxo, cat si Ion Marculescu, directorul UM Babeni, ne-au declarat ca firma care a efectuat trans­portul si care apare in documentele aflate in posesia reprezentantilor de la Babeni se numeste Break Bulk Services SRL, cu sediul in Constanta.

Plecand de la aceasta informatie, am verificat la Ministerul Transporturilor si la Autoritatea Rutiera Romana daca firma Break Bulk Services SRL are autori­zatie pentru a efectua trasporturi pe drumurile publice. Raspun­sul primit din partea Autoritatii Rutiere Romane este fara echivoc: firma Break Bulk Services SRL nu detine o ase­me­nea autorizatie. Vasile Rapea, directorul general al Autoritatii Rutiere Romane, ne-a transmis faptul ca, "SC Break Bulk Services SRL, din Constanta, inregistrata cu co­dul unic 10223816, nu figu­reaza in registrul operatorilor de transport rutier de marfuri din Romania si in concluzie nu detine licenta de transport rutier de marfuri". Asdrubal Daniel Roibu este actionar si admi­nistrator al firmei con­stantene Break Bulk Services SRL, cea care a efectuat, in perioada febru­arie-martie a.c., trans­portul containerelor cu munitie taiwaneza din portul Agigea-Sud la Uzina Mecanica Babeni, judetul Valcea. Contactat telefonic, patronul Asdrubal Roibu a refuzat, ferm, sa se intalneasca, pentru lamuriri, cu ziaristii ZIUA.

El s-a limitat doar sa ne spuna ca "tot transportul a fost legal, am avut absolut toate autorizatiile necesare." El ne-a mai spus ca a fost contactat de repre­zentantul firmei Oxo Network Corpo­ration SRL, Cornel Purcarea, pentru a efectua acest transport. In rest, Roibu a refuzat sa ofere orice alt amanunt referitor la transportul special si pericu­los pe care l-a efectuat de la Agigea la Babeni. Cand l-am intrebat despre formatia lui profesionala, dupa mai multe insistente, Asdrubal Roibu, nascut in Constanta in 1965, ne-a spus: "Sunt absolvent de Marina, am lucrat la Navrom si inainte si dupa 1989, dar nu i-am cunoscut personal niciodata, nici pe Mircea Basescu si nici pe actualul presedinte, decat de la televizor."

Autoritatile tac

Ziarul ZIUA asteapta in continuare raspunsuri oficiale de la autoritatile carora le-am solicitat sa ne ofere informatii despre munitia taiwaneza. Autoritatile statului sunt datoare sa prezinte opiniei publice toate docu­mentele, daca vor sa dovedeasca ca a fost vorba de o afacere corecta. Mai mult, autoritatile statului trebuie sa explice cum a fost posibil ca munitia taiwaneza, introdusa in tara de firma Oxo, sa nu fie controlata din punct de vedere radioactiv. ANCEX a confirmat pentru Ziarul ZIUA faptul ca patronul firmei Oxo, Cornel Purcarea, solicitase autorizatie de import pentru materiale radioactive.

SRI a monitorizat afacerea

Potrivit unor surse parla­mentare, seful DGIPI

a declarat, la audierile

din Parlament, ca Directia a informat Parchetul General pe 2 februarie 2009 despre activitatea

de la UM Babeni, iar SRI

a facut apoi o nota despre transportul de munitie catre DGIPI, care a trimis

o sesizare la Parchet

pe 18 februarie.

Sursele citate au declarat, pentru NewsIn, ca Gelu Draj­neanu, seful DGIPI, ar fi spus, la audierile din comisiile de Aparare, ca pe 2 februarie Direc­tia Generala de Informatii si Protectie Interna a informat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie despre o problema de delaborare a munitiei la Uzina Mecanica Babeni. Ca urmare, Parchetul a informat SRI cu privire la subiectul Babeni, iar Serviciul Roman de Informatii a revenit cu informatii catre DGIPI, ar fi spus Drajneanu in fata parla­men­tarilor. Despre munitia taiwaneza, DGIPI ar fi fost informat printr-o nota a SRI pe 9 februarie a.c.. Dupa ce a primit aceasta nota, DGIPI a constatat ca nu exista date in arhiva despre acest transport. Ca urmare, pe 18 februarie, DGIPI ar fi sesizat din nou Parchetul General pentru verificarea informatiilor.

Ev Zilei: Raluca Basescu depozitara munitiei

Evenimentul zilei a tinut sa dezvaluie ca Ice Age SRL, din Agigea, firma care s-a ocupat de depozitarea containerelor cu munitie taiwaneza, apartine, pe jumatate, Ralucai Basescu, fiica lui Mircea Basescu. Numai ca firma respectiva nu are obiect principal

de activitate "depozitari", conform codului CAEN,

ci "manipulari".

Mai credibila ar putea fi varianta ca respectivele containere au fost depozitate in spatiile firmei de "depozitari" Interprest Trading SRL, infiintata in octombrie 2006, cu sediul tot in incinta portului Agigea, care o are printre actionari tot pe Raluca Basescu. Mai ales ca aceasta firma are un actionariat extrem de interesant. In afara de Raluca Basescu, cu trei la suta din actiuni, in firma mai sunt actionari nume grele din PDL Constanta si din administratia portului. Astfel, Marius Mircea Banias, presedinte al Biroului Permanent Judetean al PDL Constanta si actual senator PDL de Constanta, fost director general la Administratia Porturilor Maritime (APM) SA Constanta, are si el tot trei la suta din actiuni. De asemenea, Laurentiu Mironescu, fost deputat PDL de Constanta in legislatura trecuta, si el fost director al APM Constanta, detine tot trei la suta din actiuni. Alte doua persoane, Constantin Petrica Oprea si Paraschiva Chirica, detin fiecare cate un procent si jumatate din actiuni. Restul de 88 la suta din actiuni este detinut de firma Carbofarm Europa SRL.

­Interesant este ca, la fel ca si tatal sau, Mircea Basescu, Raluca are si ea probleme de corectitudine in afaceri. Ice Age SRL, la firma din care Raluca Basescu detine jumatate din actiuni, figureaza la Centrala Incidentelor de Plati cu 12 Bilete la Ordin refuzate la plata, in valoare totala de peste doua miliarde de lei vechi.

Doru DRAGOMIR - doru.dragomir@ziua.ro; Laszlo KALLAI - laszlo.kallai@ziua.ro; Marian GHITEANU - marian.ghiteanu@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=258602&data=2009-09-15