< Imprimare >      ZIUA - ACTUALITATE - marti, 15 septembrie 2009

Nica facut jaf-mat

Un magazin de bijuterii din Calarasi a fost praduit de patru indivizi mascati si inarmati * "Aveti grija, nu sunteti in siguranta", le transmitea infractorilor ministrul de Interne, in februarie

Ieri in jurul orei 12.50, patru persoane neidentificate au intrat in incinta unui magazin de bijuterii situat la parterul unui bloc din municipiul Calarasi. Hotii au reusit sa sustraga peste opt kilograme de bijuterii din aur dupa care s-au facut nevazuti. Jafurile cu mana inarmata sunt la ordinea zilei in Romania.

Imediat dupa intrarea in incinta, unul dintre hotii, care erau inarmati cu pistoale si bate a tras mai multe focuri in incinta magazinului pentru a-l intimida pe Gheorghe Culea directorul tehnic al firmei, care se afla in acel moment in zona de vanzare a magazinului. Un proiectil a lovit o usa din magazin. Sub amenintarea armei, cei patru au reusit sa plece cu opt pana la zece kilograme de bijuterii din aur. Inainte ca acestia sa iasa pe usa, administratorul firmei, Adrian Popescu, alarmat de colegul sau prin butonul de panica, a iesit din magazia unitatii comerciale cu o arma de vanatoare pe care o detinea legal si a tras doua focuri in directia hotilor. Unul din infractori a fost ranit, dar a reusit cu ajutorul "colegilor" sai sa scape. "Eram la serviciu, cand in magazin au intrat patru indivizi mascati. Totul s-a desfasurat foarte repede. Din cate imi dadeam seama atunci, doi ne amenintau cu arma si doi furau tot ce apucau. Nici nu stim exact cat s-a furat. Cred ca bijuterii in jur de 130.000 de euro", a declarat directorul firmei, la scurt timp dupa incident.

Cum jafurile din ultima perioada par inspirate din filme, in fata magazinului hotii erau asteptati de un autoturism BMW de culoare neagra, cu numere de Polonia, condus tot de un individ mascat. Imediat ce complicii sai au intrat in masina, soferul a demarat in tromba. La fata locului, criminalistii au gasit si urme de sange de la unul din suspectii impuscati, urmand ca acestea sa fie analizate amanuntit. Investigatia anchetatorilor va fi ingreunata si de lipsa sistemelor de supraveghere a magazinului, astfel declaratiile martorilor devenind singurele piste pe care le au la inceputul anchetei.

"Gargara" Internelor

Ca de fiecare data la toate jafurile de pana acum, autoritatile nu au intervenit in timpul necesar pentru a contracara actiunile bandelor criminale care jefuiesc fara nici cea mai mica teama. Ministrul de Interne, Dan Nica, facea acum cateva luni o declaratie: "Am un mesaj catre infractori: "Aveti grija! Nu sunteti in siguranta". De o buna perioada de timp, in Romania, talhariile asupra unitatilor bancare si unitatilor comerciale care manevreaza valori si bunuri sunt deja ceva comun. Degeaba a anuntat Ministrul de Interne ca actiunile de prevenire se vor inmulti, pentru ca infractorii au si transformat zicerile lui Nica in motiv de bascalie, asa cum rezulta dintr-o discutie interceptata de SRI, in care seful Internelor este catalogat ca fiind plin de "gargara", ca "bate mingea la fileu", si "o rupe in vrajeala". De asemenea infractorii ii caracterizau discursul lui Nica impotriva infractorilor ca fiind simple "trancaneli".

Zece morti in ultimii 15 ani

Din decembrie 1994 si pana in prezent, in Romania au avut loc peste 50 de jafuri armate, in cursul carora au fost ucise zece persoane, altele fiind ranite. Intr-unul din jafuri si-a pierdut viata si un atacator, sinucigandu-se dupa ce fusese incercuit de trupele speciale (la Caransebes, in 2002). Loviturile au fost date de regula la sedii de banci, case de schimb valutar si de amanet, magazine, dar si la depozite de materiale. Infractorii au sustras bani, bijuterii, telefoane mobile si alte bunuri. Cel mai frecvent, ei erau barbati tineri (in doua cazuri au fost implicate si femei, iar intr-un caz, doi adolescenti), purtau cagule si au folosit pentru intimidare pistoale reale sau de jucarie, cutite, bate.

Robert MIRCEA - robert.mircea@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=258591&data=2009-09-15