< Imprimare >      ZIUA - MARILE DOSARE - luni, 14 septembrie 2009

ANCEX confirma ca Purcarea a cerut licenta pentru materialele radioactive

Agentia Nationala de Control al Exporturilor (ANCEX) a confirmat oficial faptul ca firma lui Cornel Purcarea nu era autorizata sa efectueze afaceri cu arme si munitii in momentul in care acesta semnase, in ziua de 22 decembrie 2008, contractul

cu UM Babeni SA.

"ANCEX a emis la data de 12 februarie 2009 o licenta de import la solicitarea SC OXO NETWORK CORPORATION SRL, pentru munitie si elemente de munitie expirate, avand ca partener extern compania bulgara MAXAM BULGARIA AD, urmare avizului favorabil al Consiliului Interministerial pentru controlul exporturilor, importurilor si altor operatiuni cu produse militare, in vederea delaborarii si distrugerii la SC Uzina Mecanica Babeni S.A.", se precizeaza in raspunsul primit de la ANCEX.

Mai mult, Liliana Minca (foto), presedintele ANCEX, ne-a transmis faptul ca firma lui Cornel Purcarea solicitase autorizatie si pentru importul unor munitii incadrate la categoria ML7. In aceasta categorie sunt incluse materialele radioactive, agentii toxici chimici sau biologici si substante lacrimogene. "SC OXO NETWORK CORPORATION SRL, (...) a fost autorizata de ANCEX la data de 11 februarie 2009 sa efectueze operatiuni de import de produse militare din categoriile ML3, ML4 si ML7", ne-a precizat presedintele ANCEX.

Ziua ZIUA a dezvaluit faptul ca firma Oxo a introdus in Romania si proiectile percutante. Anumite modele contin uraniu saracit.

Proiectile au fost plimbate de la Constanta la Babeni fara ca nimeni sa se sinchiseasca de riscurile de contaminare. Mai mult, nici la UM Babeni nu exista dispozitive de masurare a radiatiilor, astfel ca muncitorii care au distrus munitia taiwaneza ar putea sa se fi contaminat radioactiv.

La ora actuala, la Babeni, nu mai exista nici un fel de proiectil percutant. Nici la REMAT Valcea nu se mai gaseste niciun gram din deseurile rezultate in urma distrugerii proiectilelor percutante care au continut uraniu saracit. Din cele spuse de directorul Remat Valcea, acestea au fost vandute si au ajus deja la o firma din Europa.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=258546&data=2009-09-14