< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - joi, 10 septembrie 2009

Proteste sau revolte sindicale?

Protestele sindicale de pana acum stim cum au aratat si ce rezultate au dat. Maximumul de performanta obtinut de liderii sindicali a fost intrarea intr-un sir nesfarsit de negocieri cu Guvernul, beneficiind chiar si de finala mediere prezidentiala, punandu-se pe masa si legi, votate de Parlament, dar neaplicate niciodata ca atare. Plus aparitia la TV.

Cei care negociau cu sindicalistii stiau de la inceput ce avea sa se intample si, in consecinta, si-au pus la bataie intreaga capacitate de abureala profesionista, temeinic invatata in anii de dupa Revolutie. Iar sindicalistii, creduli din fire sau presati pentru a fi astfel, s-au dus si au raportat maselor ca totul e in regula, gata, s-a rezolvat, revendicarile noastre au fost ascultate, treceti pe locurile voastre si munciti cu sarg.

Vazand ca se poate, onorabilul Guvern Boc a declarat ca e criza si ca trece la masuri de austeritate. Corect, numai ca legile respective, cea pentru invatamant, spre exemplu, trebuia aplicata din momentul publicarii ei in Monitorul Oficial, adica din 2008. Iar acordul asumat de Guvern cu sindicatele din invatamant dateaza din mai 2009 cand, in plina criza economica mondiala, baietilor li se promisese (iar ei se facusera ca si cred) ca domeniul lor de activitate va fi pozitionat undeva inspre varful piramidei salariale. Guvernantii, ca si presedintele Basescu mediatorul, au mizat exclusiv pe indolenta si manevrabilitatea liderilor sindicali, precum si pe inertia damboviteana traditionala a membrilor marilor confederatii.

Numai ca, luati de episoadele coruptiei la varf gen Ridzi sau Udrea, conducatorii nu s-au mai uitat la ce se intampla la baza, acolo unde, de luni de zile - si nu numai in Romania - se coace samanta unei reale revolte sindicale. Una care sa fie atat de dura, incat sa nu mai poata fi controlata prin inclinarea impaciuitorista a liderilor nostri sindicali, prea de demult dedati la bine si in contacte prea intime cu toti puternicii zilei de ieri si de azi pentru a vrea sa patroneze vreun scandal. Numai ca, de data asta, se pare ca semnalele sunt intr-atat de dure, incat nici macar serviciile noastre de informatii nu le mai pot ignora. Si le-au transmis mai departe. Greu sa le si auda cine trebuie, caci banii din imprumuturile externe se topesc rapid. Nu pe investitii producatoare de locuri de munca, ci pe salarii si pensii, caci alegerile sunt aproape si nu mai e timp nici macar de proiecte pe timp scurt.

Oamenii saracesc, piata locurilor de munca se contracta, administratia este intr-atat de dement politizata, incat reducerile de personal se fac doar pe principiul "este sau nu de-al nostru". Clasa politica este demonetizata si luata in deradere, sistemul justitiei are ca singura logica de functionare batalia pentru propriile salarii, serviciile de informatii sunt acuzate de a face jocuri politice, armata e la limita supravietuirii economice, dar face si viseaza contracte enorme. Pe spinarea unui contribuabil a carui singura vina e ca traieste si plateste impozite in Romania.

Este posibila o reala explozie sociala de mari proportii, asta insemnand, asa cum s-a petrecut in unele tari din UE, blocarea totala a unor sectoare ale economiei nationale? Foarte posibil. Va aduce asta si altceva in afara de alte negocieri, promisiuni, comisii si mediere la Cotroceni? Nu cred, pentru ca realmente guvernantii sunt cu spatele la zid si nu mai pot face nimic decat sa toace banii de la FMI, de la Comisia Europeana si, mai nou, asa cum anuntam inca de acum o luna, din 1,5 miliarde euro suplimentari proveniti din emisia de obligatiuni. Banii vor ajunge pentru foarte putin timp, iar imprumuturile trebuie platite, cu dobanzi cu tot. Drama reala e atunci cand sindicalistul de baza va constientiza ca nu Romania generica trebuie sa dea banii inapoi, ci chiar el, cu familia lui, traitori acum din aceste fonduri. Atunci, da, poate sa apara adevarata mare problema.

Cristian UNTEANU - bs801401@skynet.be

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=258332&data=2009-09-10