< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - marti, 7 iulie 2009

Carrefour criminal

11 hipermarketuri din Bucuresti, din care cinci ale lantului francez, au fost amendate cu 145.000 de lei pentru ca vindeau alimente stricate sau expirate

Marile lanturi de magazine, de unde se aprovizioneaza majoritatea populatiei, sunt adevarate focare de infectie, care pun in pericol sanatatea oamenilor. Ultimele verificari facute de veterinari au scos la iveala jegul care domneste in aceste locuri, dar si reaua-credinta cu care firme le trateaza cumparatorul roman, ca pe un client de mana a doua.

Rafturile magazinelor au fost gasite pline cu marfa expirata, potentiala sursa de imbolnavire, iar carmangeria unui magazin Carrefour din Bucuresti a trebuit sa fie inchisa trei luni din cauza neregulilor sanitare veterinare constatate. Toate aceste adevarate atentate la sanatatea romanilor se produc in contextul in care hipermarketurile anunta dublarea vanzarilor an de an; chiar si acum, in plina criza, romanii tot cumpara, crescand profiturile magazinelor, in schimbul unor produse de calitate mai mult decat indoielnica.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dat o raita prin marile magazine din Bucuresti, duminica, rezultatele fiind catastrofale pentru cei verificati si ingrijoratoare pentru consumatori. Unsprezece hipermarketuri au fost amendate, valoarea totala a sanctiunilor ajungand la 145.000 de lei (vezi harta). Inspectorii ANSVSA au retras de la comercializare si 250 kg de alimente. Plaja neregulilor constatate este totala - de la etichetare defectuoasa, la termene de valabilitate depasite si spatii de depozitare adevarate focare de infectie. "Motivul acestor controale a fost numarul mare de sesizari primite la ANSVSA cu privire la diverse incalcari ale normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in astfel de unitatii, a declarat Marian Zlotea, presedintele ANSVSA. El a precizat ca "rolul Autoritatii este, in primul rand, protectia consumatorului prin componenta de control". "Mesajul nostru catre operatorii economici din industria alimentara este ca, daca nu stiu sa respecte normele sanitare veterinare ii invatam; daca nu vor sa le invete, ii amendam, iar daca vor continua sa puna in pericol sanatatea consumatorilor, ii inchidem", a completat Zlotea. ANSVSA va continua controalele.

Liderul neregulilor

Cele mai grave deficiente au fost inregistrate la magazinul Carrefour Colentina, unde inspectorii veterinari, pe langa amenda cea mai mare data, 25.000 de lei, au dispus si inchiderea carmangeriei pentru trei luni. "Pedeapsa" standard in cazul in care inspectorii gasesc nereguli sanitare veterinare este amenda si inchiderea pana la remedierea deficientelor. Doar in cazuri grave, cand neregulile sunt marcante, se dispune inchiderea unitatii un termen mai mult, bine definit, ca in cazul Carrefour.

Nu poate fi trecut cu vederea faptul ca, din cele 11 hipermagazine controlate, cinci sunt Carrefour, toate amendate, cu sume insemnate, confiscari de marfa expirata, inclusiv peste stricat, dar si, cel mai grav, inchiderea unei carmangerii. De remarcat este faptul ca lantul de hipermarketuri Carrefour, la fel ca toate celelalte retele de mari magazine, de altfel, a anuntat mariri ale cifrei de afaceri in mod constant. Chiar si in acest an de criza, Carrefour a anuntat o crestere a vanzarilor in Romania, in primul trimestru, cu 6,9%, fata de intervalul similar din 2008. Excluzand impactul cursului de schimb valutar, vanzarile grupului francez pe piata din Romania s-au majorat cu 23,5%. In schimb, la nivel de grup, vanzarile au scazut cu 2,8%. Avand in vedere dezastrul igienic din magazine, profiturile Carrefour se pot explica si prin vanzarile de marfa proasta, de care consumatorii au avut parte.

Recomandari oficiale

ANSVSA atrage atentia ca atunci cand cumparati carne, de exemplu, sa solicitati vanzatorului sa va arate pentru aprecierea de la distanta a aspectului si mirosului produsului; solicitati si eticheta pentru a vedea termenul de valabilitate sau compozitia produsului si refuzati produsele care prezinta culoare si miros modificate, suprafete oxidate si, implicit, aspect de vechi.

Pagina realizata de Luminita MOROIANU, Iulian SIMBETEANU si Adrian N. POPESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=255430&data=2009-07-07