< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - marti, 7 iulie 2009

SUA sta deoparte in conflictul Israel-Iran

Presa din Israel a titrat pe prima pagina declaratiile recente ale vicepresedintelui american Joe Biden (foto), punand accentul pe "dreptul suveran al Israelului

de a ataca Iranul". Transcriptul interviului acordat de vicele american televiziunii ABC News sugereaza insa ca nu se poate spune ca Biden a dat unda verde pentru un potential atac asupra Republicii Islamice. Ceea ce a vrut Joe Biden sa sublinieze a fost ca Israelul si Statele Unite sunt doua natiuni suverane, fiecare avand propriile sale interese, si nicidecum ca America si-ar putea incuraja aliatul sau apropiat sa se angajeze intr-o astfel de actiune militara, apreciaza comentatorii politici.

"Israelul poate determina de unul singur - este o natiune suverana - ce este in interesul sau si ce decide sa faca fata de Iran sau de altcineva", a spus vicepresedintele SUA in timpul interviului. La intrebarea "Indiferent daca (SUA - n.red ) sunt de acord sau nu?", Biden a spus: "Fie ca suntem de acord, fie ca nu. Au dreptul sa faca asta. Orice natiune suverana are dreptul de a face asta". Vicepresedintele american a continuat: "Ceea ce noi credem este in interesul national al SUA, care, dupa parerea noastra, este de asemenea si in interesul Israelului si al intregii lumi. Iar acestea sunt chestiuni separate". Potrivit lui Biden, "daca guvernul Netanyahu decide un plan de actiune diferit de cel urmat in prezent, este dreptul lor suveran de a face asta. Nu este alegerea noastra", a afirmat Joe Biden. Reporterul a dorit sa afle daca Statele Unite nu vor sta in calea Israelului, din punct de vedere militar, in cazul unei interventii impotriva Iranului. "Nu putem dicta unei alte natiuni suverane ceea ce poate face si ce nu, cand decide, daca decide ca existenta sa este amenintata si supravietuirea sa este amenintata de o alta tara", a raspuns vicele american. In paralel cu difuzarea interviului lui Biden, cel mai important comandant militar al SUA, amiralul Mike Mullen, declara pentru CBS News ca o lovitura militara asupra Iranului "ar fi foarte destabilizatoare".

Luciana POP

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=255407&data=2009-07-07