< Imprimare >      ZIUA - ACTUALITATE - vineri, 3 iulie 2009

Monseniorul Robu arunca anatema pe justitie

Arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice reclama interese mafiote in procesul Cathedral Plaza

Biserica Romano-Catolica i-a acuzat ieri public pe trei judecatori de la Curtea de Apel Ploiesti ca au rasturnat trei ani de solutii corecte pronuntate in favoarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, pentru a da "castig de cauza mafiei imobiliare", in cazul turnului Millenium ridicat langa Catedrala Sf. Iosif.

Monseniorul Ioan Robu, arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice a aratat ca, dupa ce Tribunalul Dambovita a anulat in februarie 2009 autorizatia de constructie emisa de primarul Sectorului 1, pentru "hidoasa constructie" care pune in pericol structura de rezistenta a Catedralei, la recursul solutionat la 25.06.2009, cei trei judecatori din Ploiesti au dat verdictul pe loc, in sala, desi s-au consumat pledoarii de peste doua ore, apreciind ca fata de aceasta situatie "verdictul era stabilit inainte de ziua judecatii".

Reprezentantii Arhiepiscopiei au oferit presei numele celor trei judecatori de la Ploiesti: Alexandrina Urleteanu, Valentin Nita si Maria Pohoata, despre care au conchis ca "vor ramane pentru multa vreme in cartea neagra a istoriei Bucurestiului". Ei i-au acuzat pe magistrati ca au inchis ochii la "sirul lung de ilegalitati si infractiuni comise timp de zece ani de catre reprezentanti de varf ai autoritatilor statului "pentru a ingenunchea adevarul unor "grupuri de interese" care au folosit "case mari de avocatura, cu relatii pana la varful Ministerului Justitiei si a altor foruri". Vorbitorii au prezentat presei un voluminos dosar de documente, care continea si o expertiza realizata in 2007, de experti din Italia. Potrivit concluziilor acestei expertize, turnul Millenium, ridicat la doar opt metri distanta de Catedrala Sf. Iosif, transmite continuu vibratii de joasa frecventa. Iar in cazul unui seism de orice magnitudine, oscilatiile care se vor transmite vor afecta grav edificiul, care este un monument istoric cu structura din zidarie, si se va pune in pericol viata preotilor si a credinciosilor.

Somatii catre autoritati

Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice au solicitat autoritatilor statului "sa ia toate masurile legale posibil pentru ca acest turn hidos de langa Catedrala Sf. Iosif sa dispara", propunand ca la nevoie sa se emita chiar si un act de expropriere pentru cauza de utilitate publica. Totodata, ei au comunicat ca vor lua in calcul toate caile extraodrinare de atac a deciziei Curtii de Apel Ploiesti.

La conferinta de presa organizata ieri a fost prezent si preotul Bogdan Paul, de la Biserica Armeneasca din Capitala aflata intr-o situatie similara, dar de data mai veche, care a culminat cu recentul incendiu de proportii care a distrus parte din turnul lipit de aceasta. Preotul a aratat ca greutatea turnului de la Armeneasca accentueaza de la o zi la alta crapaturile din ciment, si ca recentul incendiu a afectat structura de rezistenta a cladirii, care constituie un nou tip de amenintare.

Razvan SAVALIUC

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=255273&data=2009-07-03