< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - luni, 15 iunie 2009

Cabana de criza

Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva pregateste vanzarea unor cantoane si cabane din proprietatea sa pentru a scapa de costurile de intretinere. Conducerea regiei se jura ca este vorba numai despre cladiri darapanate, mai mult paguboase. Numai solicitarea scrisa a sindicalistilor de a se face o analiza a amanat decizia Consiliului de Administratie de a vinde cabanele si cantoanele.

RNP a intocmit o lista cu 941 de obiective, cabane si cantoane silvice, care ar urma sa fie vandute, astfel incat cheltuielile regiei sa fie diminuate. Persoane din sistem au declarat ca unele dintre aceste obiective sunt, intr-adevar, o problema pentru activitatea economica a regiei, din cauza conditiilor precare in care se gaseasc. Altele nici nu mai exista, pentru ca s-au ruinat, din cauza vechimii. In schimb, sunt cantoane si cabane care asigura tot confortul pe care si l-ar dori orice turist mai pretentios.

Intentia de a trece la vanzarea acestor cladiri s-a lovit, luna trecuta, de solicitarea sindicalistilor din Romsilva de a se face o analiza a oportunitatii afacerii si de necesitatea unei evaluari a imobilelor.

Romsilva cauta cele mai bune solutii de a-si optimiza afacerile. Totusi, este de neinteles decizia Consiliului de Administratie a Romsilva de a vinde aceste cladiri in conditiile in care piata imobiliara din Romania este prabusita. Daca s-ar promova aceasta idee, cabanele si cantoanele au toate sansele sa fie vandute la preturi extrem de mici.

Salariul discordiei

Florian Munteanu, directorul general al RNP, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, cu ocazia "Zilei silvicultorului", ca regia a trebuit sa opereze reduceri de personal. "Initial, Ministerul de Finante ne-a cerut sa disponibilizam 7500 de angajati; am convenit la 1839, persoane care au solicitat pensionarea anticipata, in majoritatea lor", a spus Munteanu. Platile compensatorii au afectat profitul regiei, acesta ajungand la 38% fata de prognoza.

Totusi, cea mai mare nemultumire din Romsilva este legata de salariile directorilor. In urma OUG nr. 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, si directorii de la directiile silvice au ajuns sa fie salarizati ca orice functionar public. In aceste conditii, salariile directorilor au ajuns la 1739 de lei brut /luna, cam cat un tehnician silvic. Demersurile facute de minister pentru a se indrepta greseala s-au lovit de opozitia premierului, care nu a vrut sa modifice un act normativ la cateva zile dupa adoptare. De remarcat, niciunul dintre directori nu si-a dat demisia.

Luminita MOROIANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=254489&data=2009-06-15