< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - luni, 15 iunie 2009

Presedintele Basescu anunta recesiunea

Traian Basescu i-a informat pe ministri la sedinta extraordinara de Guvern ca scaderea economica va continua * "Optimismul manifestat de BNR in luna aprilie nu are acoperire in evolutiile viitoare economice", a declarat seful statului

Prezent la sedinta extraordinara de Guvern de ieri, presedintele Traian Basescu a anuntat ca Romania intra, oficial, in recesiune, odata cu scaderea economica din trimestrul II. Reamintim, recesiune este atunci cand o economie se contracta doua trimestre consecutiv. In perioada ianuarie - martie, economia Romaniei a cazut cu 6,2%. "Parerea mea este, desi nu am elemente definitive, ca optimismul manifestat de BNR in luna aprilie nu are acoperire in evolutiile viitoare economice si vom avea scadere si in trimestrul doi, ceea ce inseamna intrare in recesiune dupa toate normele", a spus Basescu ministrilor.

Presedintele Basescu le-a cerut ministrilor sa se incadreze in fondul de salarii. "Ma tem ca va trebui sa mai faceti o rectificare negativa, undeva in luna august, septembrie, cand considerati ca trebuie facuta. (...) De aceea, cred ca cei care spera ca <<lasa ca mergem si fiind alegeri prezidentiale in noiembrie, in decembrie si spunem in octombrie: de unde aveti, de unde n-aveti, dati-ne bani de salarii, ma tem ca isi asuma un risc major sa nu dea salarii in septembrie si octombrie>>", a spus Basescu.

Pe de alta parte, el a cerut Ministerului Finantelor Publice (MFP) sa asigure un ritm mai rapid al procedurilor de compensare a TVA, aratand ca nu este posibil ca institutia sa execute o firma pentru 50 milioane de lei, dar fata de care are, la randul sau, o datorie de 200 milioane de lei.

In plus, seful statului a recomandat Finantelor sa restructureze datoria publica. "Sa treaca la o datorie pe termen mediu si lung si asta inseamna sa se absoarba excedentul de euro, care exista in banci. Au circa un miliard disponibil. Si, de asemenea, intr-o relatie cu Ministerul de Finante, dobanzile ar trebui sa fie foarte mici, tot in jurul a 5% pe termen mediu si lung. Asta ar stabili in primul rand palierele de dobanda sau poate ar stimula coborarea rapida a dobanzilor", a spus Basescu.

El a apreciat ca procedura ar permite si relansarea investitiilor, in principal in infrastructura, prin angajarea a 600-800 milioane de euro sau chiar un miliard de euro.

Demagogi la televizor

Basescu a subliniat ca BNR are o rezerva de aproape 12 miliarde euro si detine in lei echivalentul a 6 miliarde de euro, care sunt bani ai bancilor comerciale.

"Daca ati vazut diversi demagogi pe la televizor care tipa ca statul roman a imprumutat de la FMI si de la UE aproape 20 de miliarde de euro, as vrea sa stie orice membru al Guvernului ca, in momentul de fata, in rezerva BNR se afla aproape 12 miliarde de euro, iar in lei echivalentul a 6 miliarde de euro, care nu sunt banii BNR, ci ai bancilor comerciale, iar daca vrem sa intram in zona euro pana in 2014, BNR trebuie sa ramana cu o rezerva de numai 2%. (...) Povestea pe care o vedeti cu domni jelind pe la televizor cum ca patria s-a imprumutat; tara s-a imprumutat ca sa isi creeze conditii, printre altele, ca sa elibereze banii, care nu sunt ai ei", a spus Basescu.

Presedintele tarii a mai spus ca investitiile publice in economie, din primul trimestru, sunt mai slabe comparativ cu sumele alocate in anul precedent, deoarece fondurile aferente diferitelor proiecte au fost bugetate, dar resursele financiare propriu-zise nu se regasesc in buget. "Ori facem o realitate din sumele din buget, ori daca nu, spunem foarte clar: <<oameni buni, nu se pot face investitii!>>", a spus Basescu.

Adresandu-se ministrului Dezvoltarii, Vasile Blaga, presedintele a prezentat programul de izolare termica a locuintelor drept exemplu al unei investitii pentru care nu exista fonduri.

Sport in scoala

Presedintele Basescu i-a cerut ministrului Educatiei sa nu scoata educatia fizica din programa scolara. "Doamna Andronescu, am o mare rugaminte la dumneavoastra: sa facem sa nu ratam inca un an fara reforma in educatie (...). Nu vreau sa fac niciun fel de discutii polemice, dar am convingerea ca despre papadie si salata orice copil, daca intra pe Google, afla cum e cu papadia si salata (...). Hai sa revenim pe o programa adecvata, neincarcata si, pe cat posibil, adaptata economiei romanesti, pentru ca toate semnalele sunt ca nu mai avem mecanici auto, tinichigii pregatiti in scoli. Nu mai sunt licee de alimentatie, sa facem ospatari, sa facem ce ne trebuie", a spus Basescu ministrului Educatiei. El a rugat-o pe Ecaterina Andronescu ca, "pe cat posibil", sa tina cont de principiile din proiectele de legi privind educatia propuse de comisia prezidentiala. "Sigur, probabil mai trebuie ajustate, dar va spun prieteneste: nu scoateti sportul! Lasati sportul in scoli", a adaugat presedintele.

Gabi MOROIANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=254488&data=2009-06-15