< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - miercuri, 13 mai 2009

Racheta Ariane-5 "zboara" de la Masini Unelte Bacau

Agentia Spatiala Romana (ROSA) a prezentat, ieri, participarea tarii noastre la fabricarea rachetei purtatoare Ariane-5, cu ajutorul unei tehnologii de inalta performanta. Mare parte dintre componentele rachetei vor fi realizate la fosta Intreprindere de Masini Unelte din Bacau.

Romania detine tehnologia necesara fabricarii si livrarii de componente pentru racheta Ariane-5, clasificata drept cea mai performanta racheta purtatoare din punct de vedere al costurilor si exploatarii. Este vorba despre o masina cu gabarit ridicat, un centru de prelucrare vertical, capabil sa realizeze piese cu diametrul de pana la sase metri, cu o precizie de microni. Ea apartine firmei World Machinery Works din Bacau (WMW), fosta Intreprindere de Masini-Unelte. Parametrii masinii sunt la fel de impresionanti ca si performantele sale: are circa 130 de tone, functioneaza cu 120 de rotatii pe minut si va realiza o mare parte dintre piesele componente ale rachetei Ariane-5. WMW a fost selectata de ATRIUM - cea mai mare companie producatoare de sateliti din Europa - la concurenta cu mai multe firme prestigioase din tari cu traditie in domeniu, precum Italia sau Franta.

Marius Ioan Piso, presedintele ROSA, a declarat ca tara noastra participa in prezent la circa zece misiuni spatiale europene: realizarea de sateliti pentru monitorizarea Terrei, construirea de module care vor fi trimise spre Luna si spre Marte, de vehicule spatiale capabile sa modifice traiectoria unor comete care ar putea ameninta planeta noastra si, incepand de anul viitor, la livrarea de piese componente pentru Ariane-5, cea mai performanta racheta purtatoare, capabila sa plaseze in spatiu intre sase si 21 tone de materiale.

Adrian-Nicolae POPESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=253054&data=2009-05-13