< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - vineri, 20 februarie 2009

Branza netaxata

Crescatorii de oi si capre isi pot vinde in continuare produsele in piete, ciobanii si autoritatile statului ajungand la un compromis la ultima intalnire.

In cele din urma, branza va fi vanduta cu respectarea legislatiei comunitare in domeniu, dar ciobanii tot nu vor trebui sa se inscrie la Registrul Comertului ca persoana fizica autorizata (n.r. - care ar fi trebuit sa plateasca taxe si impozite).

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a emis o serie de acte normative, inca de la sfasitul lui 2006, privind comercializarea produselor de origine animala. Conditiile erau extrem de restrictive, ultima varianta, Ordinul 111/2008, permitand comercializarea branzei in toata tara, dar numai cu respectarea unor conditii de igiena si trasabilitate a produsului. S-a ajuns la concluzia ca branza trebuie ambalata si etichetata, iar ciobanii inregistrati la Registrul Comertului.

Prevederile au starnit proteste, iar ciobanii si-au strigat pasurile la Bucuresti, in fata ANSVSA. In cele din urma, situatia a fost mediata de Ministerul Agriculturii, in prezenta ministrului Ilie Sarbu, ciobanii afiliati la Agrostar urmand sa colaboreze cu autoritatile pentru definitivarea noului act normativ. "Trebuie respectate in totalitate reglementarile europene. Vom face modificari acolo unde s-a intrecut masura. Nu vom face rabat in privinta trasabilitatii, a igienei si a sigurantei consumatorului", a precizat Marian Zlotea, noul presedinte al ANSVSA. (L.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=249525&data=2009-02-20