Insomnia si alte tulburari ale somnului pot conduce la diferite boli, printre care deficit de atentie, stres post traumatic si depresie, potrivit oamenilor de stiinta americani.
Tulburarile din timpul somnului au fost asociate cu o serie de probleme mintale, dar acestea au fost mereu considerate efecte secundare. "Era atat de simplu sa spunem despre un pacient: <<Sufera de depresie sau este schizofrenic, normal ca nu doarme bine>>. Insa nu ne-am intrebat niciodata daca exista o legatura intre cele doua elemente", a declarat Robert Stickgold, unul dintre cercetatorii de la Universitatea Harvard.
Studiile efectuate pe pacientii care sufera de apnee in timpul somnului au relevat faptul ca acestia au de doua ori mai multe sanse sa ajunga depresivi. De asemenea, cercetatorii cred ca apneea este o problema biologica, si nu psihiatrica, desi ea poate afecta sanatatea mintala. Totusi, savantii nu stiu cu exactitate cati oameni au probleme mintale pentru ca nu dorm suficient. "E inspaimantator pentru ca societatea ar trebui sa stie daca 3%, 5% sau 50% dintre persoanele diagnosticate cu probleme psihice sufera pur si simplu de tulburari de somn", a declarat Matt Walker de la Universitatea Berkeley.
De asemenea, acestia banuiesc ca un sfert sau o jumatate dintre copii care sufera de deficit de atentie au, in realitate, insomnii. Cercetatorii mai cred ca visele despre anumite probleme care te preocupa pot ajuta corpul sa proceseze mai usor amintirile neplacute. (R.R)
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=249502&data=2009-02-20