< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - miercuri, 18 februarie 2009

Razmerita liberala

Gruparea Tariceanu este acuzata ca s-a eternizat la butoane in PNL

Vicepresedintele Crin Antonescu isi anunta astazi, in Delegatia Permanenta a PNL, candidatura la prima functie in partid, beneficiind de sustinerea declarata a lui Ludovic Orban, care se vrea presedinte executiv.

Mai multi lideri PNL au acuzat ieri faptul ca in ultimii ani partidul a fost condus, la vedere sau din umbra, de aceeasi ceata de politicieni, chiar daca presedinte a fost Mircea Ionescu Quintus ori Theodor Stolojan, ei exemplificand cu o retrospectiva a ultimilor ani. Sursele citate au aratat spre gruparea compusa din Calin Popescu Tariceanu, Dan Motreanu, Dan Radu Rusanu, Bogdan Olteanu, Eugen Nicolaescu, Puiu Hasotti - carora li s-a alaturat, de la o vreme incoace, si Cristian David - grupare care a tinut partidul inchis ermetic si a blocat ascensiunea celor care au vrut sa vina din urma si sa se impuna in structurile superioare ale formatiunii. "Foarte multi dintre cei care au intrat direct, sau mai putin direct, dupa ce s-au tinut cele cateva congrese, au fost indepartati. Doar Varujan Vosganian si Adrian Iorgulescu au fost acceptati mai multa vreme, insa si ei sunt acum pe faras", au aratat aceleasi surse. Dovada faptului ca Iorgulescu este in dizgratia sefilor este recenta sa debarcare din fruntea organizatiei liberalilor din Sibiu. Sursele mentionate au reclamat ca "acum cand au aparut cateva voci importante si curajoase in partid si care au si rezultate foarte bune, gruparea Tariceanu vrea in continuare sa blocheze si sa nu se infiltreze nimeni printre ei". "In momentul in care s-a ridicat Crin Antonescu si si-a anuntat intentia de a candida, oamenii din teritoriu si-au dat seama ca el are o deschidere pentru a promova pe toata lumea. Iar frica membrilor gruparii de a-si pierde pozitiile de conducatori din umbra ai partidului a determinat crearea unei falii in interiorul formatiunii", ne-au explicat nemultumitii.

Atacuri intre lideri

Unul dintre membrii Biroului Politic Central, prezent la intalnirea de luni de la sediul central al partidului, ne-a relatat cum Puiu Hasotti l-a atacat in absenta pe Varujan Vosganian. Acelasi lider s-a plans ca "in mintea unor politicieni precum Hasotti si Rusanu nu conteaza ca partidul are 7% sau 30%, ei trebuie cu orice pret sa fie la sefie si sa conduca". "Astora, care conduc partidul din umbra de 18 ani, le este teama ca pierd acum aceasta putere si, din acest motiv, Eugen Nicolaescu si Puiu Hasotti l-au convins pe Tariceanu ca infiintarea postului de presedinte executiv ar fi calea catre o conducere bicefala in partid, adica o solutie incomoda pentru ei. Numai ca, in orice partid normal, in absenta liderului de partid, presedintele executiv il inlocuieste pe lider", a argumentat liberalul.

O dracovenie

Invitat luni seara, la TVR, Tariceanu a evitat sa spuna transant ca nu este de acord cu infiintarea functiei de presedinte executiv, insistand ca altele trebuie sa fie prioritatile PNL. "Foarte multe dintre rezervele care au fost astazi (luni - n.red.) afisate de unii dintre colegii mei s-au referit la riscurile pe care le are o conducere bicefala intr-un partid. Nu este o experienta fericita in niciun partid, nici PNL nu a incercat asa ceva pana acum. Sigur ca se pot face oricand experimente, insa cred ca ceea ce este mai important pentru PNL este ca dupa acest congres sa iesim mai uniti si mai puternici", a spus presedintele liberal. Intreat daca se vede la sefia partidului si dupa Congresul din martie, Tariceanu a afirmat ca il preocupa in primul rand agenda cetateanului si mai putin agenda personala a membrilor de partid. "Eu cred ca cetateanul este mult mai preocupat de locul lui de munca decat cine o sa fie presedinte sau vicepresedinte sau mai stiu eu ce dracovenie in cadrul PNL", a adaugat fostul premier.

Cornelia G. POPESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=249434&data=2009-02-18