< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - sambata, 14 februarie 2009

Rascoala baronilor

Presedintii de consilii judetene, in frunte cu Liviu Dragnea si Marian Oprisan, ameninta cu greva administrativa si cu scindarea Coalitiei

In conditiile in care Guvernul Romaniei a picat orice test de maturitate politica prin neasumarea responsabilitatilor incluse in Programul de Guvernare 2008-2012, parlamentarii PSD alesi in colegiile din Teleorman si Vrancea nu vor vota bugetul de stat pentru anul 2009. Avertismentul a fost lansat ieri, la Sinaia, la sedinta Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), de presedintele forului, Liviu Dragnea (foto centru) si a fost intarit de Marian Oprisan (foto dreapta), seful CJ Vrancea.

Dragnea le-a pus in vedere supusilor pesedisti ca, daca amendamentele propuse de Uniune nu sunt introduse in proiectul de buget, iar deputatii si senatorii partidului vor vota "pentru" forma initiala, acestora li se va retrage sprijinul politic in teritoriu. La cinstita adunare a baronilor locali, punctul de vedere al presedintelui CJ Neamt, Vasile Pruteanu, a starnit supararea lui Dragnea. Pruteanu spusese ca el nu poate sa isi asume votul atata vreme cat nu a apucat sa se consulte cu oamenii din judet. Asa cum este prezentat in forma actuala, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2009 prevede sume cu doua miliarde de euro mai putin fata de necesarul autoritatilor locale, ceea ce ar putea genera un adevarat colaps financiar. Aceasta a fost concluzia celor 34 de semnatari ai unui document de pozitie trimis spre analiza Guvernului Boc.

Amenintarea lui Oprisan

La intalnirea presedintilor de Consilii Judetene de la Sinaia, Marian Oprisan a amenintat ca daca presedintele Basescu, premierul Boc, ministrul de Finante Pogea si presedintii Camerelor Anastase si Geoana nu se vor aseza la masa dialogului cu oamenii din administratiile judetene pentru a agrea amendamentele aduse la bugetul de stat pentru 2009, atunci niciun parlamentar pesedist nu va vota in plenul Parlamentului actul normativ in forma initiala. Atacurile furibunde ale lui Oprisan si Dragnea la adresa colegilor de partid care sunt acum in Executiv s-au indreptat in special catre finantistul Pogea.

Dragnea le-a atras atentia guvernantilor ca trebuie sa isi aminteasca de toate promisiunile facute in campania electorala si sa treaca la reanalizarea capitolului privind bugetele locale.

Presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a incercat sa adopte un ton mai cald, spunand ca ar trebui, poate, "sa nu se ameninte cu nevotarea de catre cei patru parlamentari de la Braila, ci sa se adopte o pozitie comuna".

Toti ministrii absenti

Toti presedintii de Consilii au taxat atitudinea membrilor Guvernului, Dragnea apreciind ca absenta acestora pentru al cincilea an consecutiv de la intrunirile membrilor UNCJR este o actiune deliberata. Seful Uniunii este de parere ca "se urmareste diminuarea rolului presedintilor CJ, pentru ca din punct de vedere politic am inceput sa deranjam".

Dragnea le-a cerut colegilor din UNCJR ca fiecare sa ii cheme la ordin pe parlamentarii din judet, indiferent de partidul din care fac parte, si sa le ceara sa aiba o pozitie unitara.

Dragnea a spus ca nu exclude posibilitatea ca in cazul in care nu se adopta amendamentele UNCJR la bugetul de stat sa se declanseze o greva administrativa in conditiile in care 80% din unitatile administrative ar putea sa isi inchida portile.

Membrii Uniunii doresc ca majorarea sumelor defalcate din taxa pe valoare adaugata precum si alocarea acestora sa se faca prin hotarare a Consiliului Judetean, structura aleasa prin vot direct, si nu prin decizia directorului Directiei Judetene de Finante Publice, un functionar numit.

Se urmareste diminuarea rolului presedintilor CJ, pentru ca din punct de vedere politic am inceput sa deranjam - Liviu Dragnea

Emotiile lui Nicusor

Pe Nicusor Constantinescu (foto stanga) de la Constanta l-a gasit emotia si si-a amintit de perioada in care Liviu Dragnea era "in drum" spre Ministerul de Interne. Constantinescu a reamintit motivele pentru care Dragnea a demisionat la 21 de zile de la investire. "El a demisionat pentru ceea cea spus si astazi, aici. Exista ministere care au bani si nu sunt lovite de criza si am vazut cate decizii eronate s-au luat. Zicem ca suntem constienti ca nu putem sa luam fonduri structurale, dar cand vine vorba de fonduri necesare pentru dezvoltarea regionala nu primim bani suficienti", a punctat Nicusor. El a incercat

sa convinga auditoriul ca "UNCJR nu a fost niciodata politizata si nu este nici acum". "Si trebuie sa facem diferenta dintre ceea ce inseamna ideologie politica si reprezentarea intereselor cetatenilor", a conchis seful judetului Constanta.

Cornelia G. POPESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=249285&data=2009-02-14