< Imprimare >      ZIUA - ACTUALITATE - luni, 2 februarie 2009

Captura de cocaina 100 milioane euro

Peste o tona de cocaina, cu o valoare de piata de cel putin 100 de milioane de euro, a fost descoperita in portul Constanta, ascunsa intr-un container cu lemn de cedru. Actiunea de capturare a celor peste 1200 de kilograme de cocaina de la Constanta s-a bazat pe o informatie primita de la un cetatean din Republica Moldova, potrivit lui Aurelian Pavel, seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Constanta.

Denuntatorul semnalase ca exista persoane gata sa ofere mai mult de 20.000 de euro pentru scoaterea din tara a containerelor cu cocaina. Valoarea de piata a drogurilor, destinate pietei externe, depaseste 100 de milioane de euro.

Cantitatea de 1,2 tone de cocaina a fost descoperita vineri in portul Constanta Sud, de catre ofiterii Biroului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (BCCOA) cu sprijinul vamesilor, in urma verificarii unui container sosit din Brazilia.

Ofiterii BCCOA sustin ca, dupa verificarea unei parti din continutul containerului, au descoperit 1,2 tone de cocaina, aceasta fiind cea mai mare captura din aceasta clasa de droguri din portul Constanta. Pavel a precizat ca gruparea din cazul "Cocaina" avea legaturi fie cu persoane implicate in cazuri similare instrumentate anterior, fie aflate in prezent in cercetare. "Ne-au determinat sa credem ca exista ceva suspect in aceste containere, pentru ca zona de transport era o zona de risc. Am reusit supravegherea si, dupa ce s-au primit banii, suspectii au fost retinuti. La control, in containere s-au identificat drogurile mascate prin metoda <<capac>>", a precizat Aurelian Pavel. Seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Constanta a mai declarat ca cei trei romani si spaniolul retinuti in acest caz au varste cuprinse intre 27 si 45 de ani si nu au antecedente penale. El a precizat ca drogurile au fost ascunse in baloti de sipca avand in interior un compartiment amenajat, in care s-au putut plasa cocaina. (A.T.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=248714&data=2009-02-02